Gündem

Semra Dinçer’den Kemal Memişoğlu’na 7 “normal doğum” sorusu

Semra Dinçer, Kemal Memişoğlu’na “normal doğum” pankartıyla kadınların doğum tercihlerinin baskı altına alınıp alınmadığını sordu.

Kamuoyunda tepki çeken Trendyol Süper Lig’in 31. Haftası’nda Fenerbahçe’yi ağırlayan Sivasspor’lu futbolcuların “Doğal olan normal doğum” yazılı pankart taşımasını Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Semra Dinçer, TBMM Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle 7 soruluk bir önerge verdi.

AİLE YILI VURGUSU

Dinçer, önergenin giriş bölümünde söz konusu pankartın kadın bedeni ve doğum biçimi tercihleri üzerinde tahakküm şeklinin bir yansıması olduğu görüşünde.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 17. maddesi bireylerin kendi bedenleri üzerinde tasarruf hakkına sahip olduklarını hüküm altına aldığını hatırlatan Semra Dinçer, Sağlık Bakanlığı logosunun üzerinde olduğu pankartta bulunan bu ifadenin her ne kadar masum gibi görünse de sezaryen ile doğumu tercih eden kadınları dolaylı olarak toplum nezdinde damgalayan ve değersizleştiren bir söylem içerdiği yorumunu yaptı.

Dinçer, bir muhabirin konu hakkındaki sorusuna Kemal Memişoğlu’nun gülerek “Futbol maçlarına sadece erkekler mi gidiyor?” diye cevap vermesinin, durumun vahametini de gözler önüne serdiği şeklinde konuştu.

Semra Dinçer, sırf AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını “Aile Yılı” ilan etmesinin ardından, tüm Bakanların sıraya girerek buna dair bir şeyler yapma çabasının toplumun her kesiminden kadınları derinden rahatsız etmeye devam etmekte olduğu görüşünü dile getirdi.

Dinçer şu soruları yöneltti:

1. Bu tür açıklamaların tıbbi kararlara ideolojik yaklaşımlar kazandırdığını düşünüyor musunuz?

2. Söz konusu pankartın ve Sayın Bakan tarafından yapılan açıklamanın hem kadınların doğum tercihlerini baskı altına aldığını hem de tıbbi özerkliğe müdahale olduğunu düşünüyor musunuz?

3. Kadın bedenine dair tıbbi bir tercihi yönlendirmeye çalışmak için bilimsellikten uzak bir yaklaşımla bir futbol kulübünün araçsallaştırılmasını doğru buluyor musunuz?

4. Toplumda kadının sezaryeni tercih etmesi sonucunda yeterli bir anne olmadığını veya doğumu eksik yaşadığına dair bir bakış açısı oluşabilecektir. Bakanlık olarak bunun ayrımcılık yarattığını düşünüyor musunuz?

5. Kadınların doğum yöntemine ilişkin tercihlerine yönelik yapılan baskı ve yönlendirmelerle ilgili bakanlığınızın bir çalışması veya kınayıcı bir açıklaması olacak mıdır?

6. Sezaryen doğum oranlarıyla ilgili son 5 yıllık istatistik nedir? Sezaryen doğumların kaçı tıbbi zorunlulukla gerçekleşmiştir?

7. Bakanlığınız, doğum yöntemleri konusunda kamuoyuna yönelik doğru ve bilimsel bilgiye dayalı bilgilendirme kampanyaları yapmayı planlamakta mıdır?