Sezen Aksu, müzik kariyeri boyunca yayımladığı 21 single ve 30 albümden oluşan eserlerinin tüm telif haklarını Universal Music Group’a (UMG) sattı. Satışın 2025 yılında gerçekleştiği ve toplam bedelin yalnızca 18 milyon dolar olduğu açıklandı.
DEĞERİNİN ALTINDA BİR ANLAŞMA OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ
Söz konusu satış, bugüne dek dünya çapında yapılmış benzer işlemlerle karşılaştırıldığında oldukça düşük bulundu. Bruce Springsteen’in 2021’de 500 milyon dolara yaptığı satışın ardından Bob Dylan (2020, 300 milyon $), Paul Simon (2021, 250 milyon $), Phil Collins ve Genesis (2022, 300 milyon $), Sting (2022, 300 milyon $), Justin Bieber (2023, 200 milyon $) gibi sanatçıların yüksek bedellerle haklarını devrettiği tabloya bakıldığında, Sezen Aksu’nun satışı dikkat çekici ölçüde düşük kaldı.
DEMİRTAŞ'TAN TEPKİ: “BÜYÜK FİYASKO”
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada satış bedelini ağır sözlerle eleştirdi. Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
“Son derece düşük bir fiyat. Sezen Aksu bunun çok daha ötesinde bir sanatçı. Danışmanlığını kim yaptı ise büyük fiyasko.”
RAKAM KAMUOYUNDA TARTIŞMA YARATTI
Aksu’nun telif gelirleri karşılığında aldığı 18 milyon dolar, müzik endüstrisinde “pahalı mı, yoksa değerinin altında mı” sorusunu gündeme taşıdı. Sanatçının Türkiye’deki popülerliği ve müzik repertuvarının kapsamı dikkate alındığında, bedelin düşük olduğu yönünde değerlendirmeler öne çıktı. Sosyal medyada rakam üzerine bu repertuar için çok az yorumları yapılırken, günde 750 bin TL faiz diyerek miktarın büyüklüğünü tartışanlar oldu.