Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan ve darp edilerek yaşamını yitiren 2 yaşındaki Sıla bebek davasında mahkeme kararını açıkladı. Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, anne Bakiye Yeniçeri'ye "suçu bildirmeme", "ihmalen kasten öldürme" ve "delilleri gizleme-yok etme" suçlarından 27 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Suça sürüklenen çocuklardan K.A. 20 yıl 6 ay, G.K. ise 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BARO BAŞKANI: "SILA'NIN ÖLÜMÜNE GİDEN YOL İHMALLERLE DÖŞENDİ"

Duruşma sonrası Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ile birlikte basın açıklaması yaptı. Gürcün, yargı sürecinde eksiklikler olduğuna ve ihmallerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de etkin yargılamalar yapılabilir, ağır cezalar verilebilir. Ama suçun önlenmesi konusunda çok büyük eksiklikler var. Ne yazık ki Sıla’nın ölümüne giden yolda döşenen taşlar, birilerinin ihmali yüzünden oluştu. Bu ihmallerin sona ermesi için bizler, Türkiye’de çocukların yatağa aç girmemelerini ve güvenli bir ülkede yaşayabilmelerini sağlamak adına herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesini bekliyoruz."

"BU SUÇLARIN ÖNLENMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Tekirdağ Barosu olarak sürecin takipçisi olacaklarını belirten Gürcün, şu açıklamayı yaptı:

"Bundan sonraki enerjimizi bu suçların önlenmesiyle ilgili çalışmalara harcayacağız. Devletin bu noktada pozitif yükümlülükleri var. Bu yükümlülüklerin ne kadar yerine getirildiğini araştıracağız. Eğer bir ihmal varsa, bu yargılamada olmasalar bile sorumluların yargı önüne çıkartılması için etkin bir şekilde çalışacağız."

"SIĞINMA EVLERİNE ALINMADI, ŞİKAYETLER DİKKATE ALINMADI"

Mahkemede Sıla bebeğin teyzesinin yaptığı açıklamalara da değinen Gürcün, yaşanan ihmallerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti:

"Sıla bebeğin başına gelenlerin bildirilmesine rağmen, çocuğun Bakanlık tarafından koruma evine alınmaması büyük bir skandaldır. Yapılan suç duyurularının dikkate alınmadığı ortaya çıkıyor. Bunların tek tek araştırılmasını istiyoruz. Hukuki desteği de baro olarak biz sağlayacağız."

"BAROLAR BU DAVALARA KATILMALI"

Mahkeme sürecinde baronun davaya katılım talebinin reddedildiğini vurgulayan Gürcün, yargı mensuplarının daha cesur adımlar atması gerektiğini söyledi:

"Bizim tüm Türkiye’deki yargı mensuplarından beklentimiz; ihmaller noktasında daha cesur, daha kararlı adımlar atmalarıdır. Bizler, barolar olarak bu süreçlerde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ancak ilk duruşmadan bugüne kadar katılma talebimiz reddedildi. Ben dosyaya katıldım ama söz hakkım yok. Sadece duruşmayı izleyebiliyorum. Bu nedenle baroların bu davalara katılımı için mücadelemizi sürdüreceğiz."

"ETKİN YARGILAMA İSTİYORUZ"

Basın açıklamasında, davada esas suçluların tam olarak yargılanıp yargılanmadığı sorusuna da yanıt veren Gürcün, adaletin tam olarak sağlanmadığını düşündüklerini belirtti. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizim yapmak istediğimiz şey, Türkiye’de farkındalık yaratmak. Elbette cezalar bir kısım insanları tatmin etmemiş olabilir. Ama şu an anlatmamız gereken şey bu değil. Bizler, etkin yargılamalar yapılmasını istiyoruz."

Sıla bebeğin ölümüyle ilgili süreçte yaşanan ihmaller, çocukların devlet tarafından yeterince korunup korunmadığına dair önemli soruları yeniden gündeme getirdi. Tekirdağ Barosu, bundan sonraki süreçte ihmalleri ortaya çıkarmak ve benzer olayların yaşanmasını önlemek için çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

Kaynak: ANKA