Cumhuriyet Halk Partili(CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın 16 Nisan 2025 tarihinde yönettiği Genel Kurul oturumunda Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) Türkiye İşçi Partisi’nden(TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın 30 Ocak 2024 tarihinde Yargıtay kararı okutularak milletvekili kaydının düşürülmesinin geçersiz olduğu kararının okutulmasının ardından muhalefet milletvekilleri harekete geçti.

Kararı okutan Gülizar Biçer Karaca’ya görev vermeyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yönettiği oturumda CHP, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti), İYİ Parti, Yeni Yol Grubu, TİP ve Emek Partisi(EMEP) üyesi 238 milletvekili Can Atalay’ın milletvekili kütüğüne kaydının yapılması için TBMM Başkanlığı’na dilekçe verdi.

KURTULMUŞ, KADIGİL’İN MİKROFONUNU KAPATTI

Konuyla ilgili söz alan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, imza veren milletvekilleri olarak ortak taleplerinin Meclis’e ve milli egemenliğe yapılan bu “hadsiz saldırının” derhal durdurulması ve Can Atalay’ın “yok hükmünde” bir işlemle “sözde” düşürülen milletvekilliği kaydının kütüğe işlenmesi olduğunu dile getirdi.

Bir kez daha Başkanlık Divanı’na ilgili dilekçenin bir örneğini sunacağını ifade eden Sera Kadıgil, Anayasa’dan ve halkın iradesinden taraf olan tüm gruplara ve siyasi partilere Numan Kurtulmuş hariç sayın teşekkürlerini sundu.

Kurtulmuş bu ifadenin ardından konuşmaya devam Kadıgil’in mikrofonunu kapattı.

TBMM’DEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

Önergeye imza veren CHP’nin 135, DEM Parti’nin 56, İYİ Parti’nin 29, Yeni Yol Grubu’nun 23, TİP’in 3, EMEP’in ise 2 olmak üzere toplan 246 milletvekili bulunuyor.

TBMM’de muhalefet kesiminde yer alan diğer partilerden Yeniden Refah Partisi’nin 4, Demokratik Bölgeler Partisi’nin 2, Gelecek Partisi’nin 2, Demokrasi ve Atılım(DEVA) Partisi’nin 1, Saadet Partisi’nin 1 ve Demokrat Parti’nin de 1 milletvekili bulunuyor.

İBB soruşturmasındaki şirketlere kayyım atandı
İBB soruşturmasındaki şirketlere kayyım atandı
İçeriği Görüntüle

TBMM’de muhalefet partilerinin toplam milletvekili sayısı 257.

TBMM bünyesinde ayrıca 8 bağımsız milletvekili de yer alıyor.

İktidarda bulunan Cumhur İttifakı’nı oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin(AKP) 273, Milliyetçi Hareket Partisi’nin(MHP) 47, Hür Dava Partisi(HÜDA-PAR) 4 ve Demokratik Sol Parti(DSP) ise 1 milletvekiline sahip.

Cumhur İttifakı’nın sahip olduğu milletvekili sayısı 325.

TBMM’de şu anda 592 milletvekili görev yapıyor.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ