Ekonomi

Timothy Ash TL’ye şans verdi! Hamle yerinde

İngiliz ekonomist Timothy Ash, Merkez Bankası’nın faiz artışını özgüven hamlesi olarak yorumladı ve yabancı yatırımcıların geri dönebileceğini söyledi.

İngiliz ekonomist Timothy Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesini “özgüven göstergesi” olarak değerlendirdi. CNBC-e’de yayımlanan Küresel Görünüm programında konuşan Ash, faiz artışının dövizi dengelemek ve enflasyonla mücadele etmek açısından olumlu bir adım olduğunu ifade etti.

‘İYİ BİR HAMLE, YETKİLERİNİ KULLANDIKLARINI GÖSTERİYOR’

Programda Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtlayan Ash, Türkiye’nin yalnızca döviz rezervlerine bel bağlamaması gerektiğini belirtti. Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasının olumlu bir karar olduğunu söyleyen Ash, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Mesele sadece döviz rezervleri değil. Başka şeyler de yapabiliriz. Politika oranını artırmak gibi. Bunu yaptılar. Bence bu çok iyi bir hamle. Özgüven göstergesi. Dövizin dengelenmesi ve enflasyonla savaşması için gereken her şeyi yapma yetkileri olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak bu iyi bir hamle.”

‘TURİZM VE ENERJİ FİYATLARI TÜRKİYE’YE DESTEK SAĞLIYOR’

Ash, yaz sezonuna girilmesiyle birlikte turizm gelirlerinin Türkiye ekonomisine katkı sunacağını belirtti. Enerji fiyatlarındaki düşüşe de dikkat çeken Ash, “Düşük petrol fiyatları Türkiye’ye kesinlikle yardımcı olacak” ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisinin küresel yavaşlamayla birlikte ivme kaybedebileceğini söyleyen ekonomist, bunun dış dengeleri destekleyerek liraya katkı sunabileceğini dile getirdi:

“Bence küresel ekonomi gümrük vergileri yüzünden yavaşlayacak. Ve bence Türk ekonomisi yine yavaşlayacak. Bu da dengeleri dışarıdan dengelemeye yardımcı olacak ve lirayı destekleyecek. Bence yabancılar muhtemelen yavaş yavaş geri dönecek.”

‘DOLARIN ZAYIFLADIĞI DÜZENDE HUKUKLA ÖNE ÇIKILABİLİR’

Ash, doların küresel rezerv para birimi statüsüne dair güvensizliklerin artmasına da değindi. Bu süreçte Türkiye’nin hukuk devleti ve reformlar konusunda adım atması gerektiğini belirten Ash, şu ifadeleri kullandı:

“Aslında ortada bir hikâye var. Düşünürseniz, dünya değişiyor. Dolar zayıf çünkü daha çok rezerve para birimi durumuyla ilgili endişeler, ABD politikasına güvenle ilgili, ki bu olağanüstü bir şey. [...] Belki yabancı yatırımcılara daha çekici görünüyordur. Tekrar söylüyorum, sanırım bir tür istikrar sağlamak gerek. Hukukun üstünlüğüyle ilgili elbette birçok endişe var ve bu tür şeyleri anlamaları gerekiyor.”

Ash’in açıklamaları, yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakışını anlamak açısından dikkat çekici bir tablo ortaya koydu.