Dünya

Trump'tan 3 yıl sonra Rusya itirafı: Rusya Ukrayna’yı yok edebilir ama bunu yapmak istemiyor

ABD ve Rusya, Riyad’daki görüşmede Ukrayna krizine çözüm arayışına girdi. Zelenskiy Ankara’da tepki gösterdi, Trump ise çarpıcı açıklamalar yaptı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ABD ve Rusya heyetleri bir araya geldi. Görüşmede Ukrayna krizinin çözümü için yeni bir sürecin başlatılması kararlaştırıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio müzakerelerin ardından açıklama yaptı. Lavrov, ABD ile Ukrayna konusunda sürekli bir müzakere süreci başlatacaklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Riyad’daki görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. "Rusya ile görüşmeler çok iyi geçti" diyen Trump, sürecin devam edeceğini belirtti.

BÜYÜKELÇİLERİN ATANMASI VE DİPLOMATİK KISITLAMALARIN KALDIRILMASI

Lavrov, büyükelçilerin hızla atanması konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Rusya ve ABD arasındaki diplomatik misyonlarda uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için uzlaşı sağlandı. Lavrov, "Eski ABD Başkanı Joe Biden, Rus diplomatların çalışmalarına engeller koydu. Bunların kaldırılması için anlaştık" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da görüşmelerin olumlu geçtiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) de Riyad'daki görüşmeleri değerlendirdi. BM yetkilileri, "Rusya ve ABD ilişkileri, BM Güvenlik Konseyi'nde son derece önemlidir" dedi.

UKRAYNA'DA KALICI BARIŞ VE DİYALOG SÜRECİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "İki taraf, Ukrayna meselesinin çözümü konusunda mutabakata vardı. Sorunun temel nedenlerinin ele alınması gerektiği vurgulandı. Özel temsilciler aracılığıyla ortak çalışmalar devam edecek" denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise "Ukrayna'daki savaşın kalıcı şekilde sona erdirilmesi için istişare mekanizması kuruldu" açıklamasını yaptı.

Lavrov, "Amerikan tarafı temsilcisini belirleyecek. Biz de derhal kendi müzakerecimizi açıklayacağız" dedi. Rusya ve ABD heyetleri, ekonomi ve enerji alanlarında işbirliği imkanlarını da değerlendirdi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, Arktik bölgesindeki enerji projelerinin ele alındığını belirtti.

Rubio, müzakerelerde Rusya'ya yönelik yaptırımların da ele alındığını söyledi. "Ukrayna sorunu çözülene kadar Rusya’ya yönelik yaptırımlar devam edecek" dedi.

UKRAYNA’YA YABANCI ASKER KONUŞLANDIRILMASINA KARŞI ÇIKIŞ

Lavrov, NATO ülkelerinin askerlerini Ukrayna'ya göndermesine tepki gösterdi. "NATO askerlerinin AB bayrağı altında Ukrayna’ya konuşlandırılması hiçbir şeyi değiştirmez" dedi. Putin'in, Ukrayna'nın NATO üyeliğini Rusya için tehdit olarak gördüğünü hatırlattı.

Trump, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kapasitesine dikkat çekti. "Rusya, Ukrayna’nın şehirlerini çok hızlı bir şekilde yok etme kapasitesine sahip ama bunu yapmak istemiyor" dedi.

ABD Başkanı, Avrupa barış gücü askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesine de olumlu yaklaştı. "Eğer Avrupalılar bunu istiyorsa benim için sorun yok" dedi. Trump, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi gerektiğini vurguladı.

ZELENSKİY’İN DAVET EDİLMEMESİNE TRUMP’TAN AÇIKLAMA

Ukrayna, Riyad'daki görüşmelere davet edilmemesine tepki gösterdi. Trump, "Bugün duydum ki 'biz davet edilmedik' diyorlarmış. Üç yıldır oradasınız, üç yıl önce bunu bitirmeliydiniz. Hiç başlamamalıydınız. Daha önce bir anlaşma yapabilirdiniz" dedi.

Trump, Ukrayna’da seçimlerin uzun zamandır yapılmadığını belirtti. "Zelenskiy’nin yüzde 4’lük oy oranı var" dedi. Ukrayna'ya verilen mali desteğe de dikkat çekti. "Ukrayna'ya verilen paralar nereye gitti?" diye sordu.

ZELENSKİY ANKARA’DA, ERDOĞAN'DAN ÜÇLÜ MÜZAKERE ÖNERİSİ

ABD ve Rusya heyetleri Ukrayna savaşını Suudi Arabistan’da görüşürken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Ankara’ya gitti. Zelenski, "Arkamızdan bir şeylere karar verilmesi doğru değil" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin üçlü bir müzakere için ev sahibi olabileceğini söyledi.

AVRUPA’DAN UKRAYNA’YA DESTEĞİ ARTIRMA ÇAĞRISI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Riyad’daki görüşmeleri değerlendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te Ukrayna konusunda yeni toplantılar düzenleneceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya desteğin artırılması çağrısı yaptı. Açıklamada, "Avrupa'nın güvenliği ABD’ye bırakılamaz" denildi. Avrupa ülkeleri, Ukrayna’nın NATO ve AB üyeliğine tam destek verilmesi gerektiğini belirtti.

PUTİN VE TRUMP GÖRÜŞMESİ İÇİN HAZIRLIK

Rusya ve ABD liderleri arasında görüşme yapılması için hazırlıklar başladı. Putin ile Trump'ın kısa süre içinde bir araya gelmesi bekleniyor. Avrupa ülkeleri, Ukrayna konusunda daha aktif bir rol almak istiyor. ABD ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği hızlandı.

NE OLABİLİR?

Gelişmeler ABD ve Rusya'nın Riyad'daki görüşmesi, Ukrayna krizine dair diplomatik sürecin yeniden şekillenebileceğine işaret ediyor. Her iki taraf, müzakerelerin sürdürülmesi konusunda uzlaşırken, büyükelçilerin atanması ve diplomatik kısıtlamaların kaldırılması gibi somut adımların atılacağı belirtiliyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun yaptırımların devam edeceğini vurgulaması, Washington’un Moskova'ya karşı politikalarının değişmeyeceğini gösteriyor. Bu süreçte Rusya’nın müzakere sürecine yaklaşımı ve ABD’nin taleplerine vereceği yanıt, diplomatik sürecin gidişatını belirleyecek gibi görünüyor.

Öte yandan, Ukrayna’nın görüşmelere dahil edilmemesi, Kiev yönetiminde rahatsızlık yarattı. Zelenskiy’nin Ankara ziyareti ve Erdoğan’ın Türkiye’nin müzakere sürecine ev sahipliği yapabileceğini açıklaması, Avrupa’nın ve bölge ülkelerinin sürece nasıl dahil olacağı sorusunu gündeme getiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya yönelik eleştirileri, Kiev’in Batı’daki konumunun zayıflayabileceğine dair yorumları da beraberinde getiriyor. Avrupa ülkeleri ise sürece daha fazla müdahil olmak gerektiğini vurguluyor. Riyad’daki görüşmelerin nasıl sonuçlanacağı ve tarafların attığı adımların ne gibi değişimlere yol açacağı, önümüzdeki süreçte netleşecek.