MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Öcalan Meclis’te konuşsun" çağrısıyla başlayan süreçte belirsizlik sürüyor. İmralı heyeti Öcalan’ı ziyaret etti, ancak Öcalan’ın ne zaman açıklama yapacağı bilinmiyor. Şubat sonu veya mart başında bir çağrı yapılması beklenirken, Tülay Hatimoğulları sürece dair değerlendirmelerde bulundu.
HATİMOĞULLARI: ANLAŞMA METNİ YOK
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Londra’daki Center for Kurdish Progress temsilcileriyle görüşmesinde sürecin belirsizliğine dikkat çekti. "Şunu herkesin bilmesini isterim ki ortada henüz yazılmış, çizilmiş, maddelere bağlanmış bir anlaşmalar dizisi yok" dedi. Sürecin ilerleyişine dair şu değerlendirmeyi yaptı: "Olacak mı, açıkçası biz de sürecin buna evrilmesi için mücadele ediyoruz."
Hatimoğulları, Öcalan’ın Türkiye’nin yeniden dizayn sürecine ilişkin tarihsel uyarılarının önemine vurgu yaptı. "Bir elinde gül, bir elinde demir yumrukla barış tesis edilemez" diyerek, Kürt sorununun hukuki ve demokratik zeminde çözümünün esas alınması gerektiğini ifade etti.
ÖCALAN’DAN BEKLENEN ÇAĞRI
Hatimoğulları, Öcalan’ın şubat sonu veya mart başında bir çağrı yapmasını beklediklerini dile getirdi. "Bu çağrı, Kürt sorununun hukuki ve demokratik zeminde çözülmesine dair olacak" dedi. Türkiye’de çatışmaların şekillendirdiği bir dönemin kapatılması ve barışa duyarlı yeni bir sürecin kapısının aralanması gerektiğini belirtti.
İmralı heyetinin Erbil ve Süleymaniye’de yaptığı temasları hatırlatan Hatimoğulları, bu görüşmelerin sonuçlarını paylaşmak üzere tekrar İmralı’ya ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı.
İKTİDAR CEPHESİNDEN AÇIKLAMALAR
Öcalan’ın yapacağı çağrı, iktidar kanadında da gündemde. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Ümit ediyorum, İmralı’dan en kısa sürede terörün bitirildiği ve artık bir terörsüz Türkiye döneminin başladığını ilan edecek açıklama gelir" dedi.
AKP’NİN KONGRESİ VE SİYASİ HESAPLAR
AKP'nin 8. Olağan Büyük Kongresi öncesinde Ankara kulislerinde hareketlilik yaşanıyor. Erdoğan’ın tek aday olarak yarışacağı kongrede en çok merak edilen konu, parti yönetiminin nasıl şekilleneceği.
Erdoğan’ın yerel seçim sonrası parti kadrolarında ve kabinede değişiklik sinyali verdiği biliniyor. "Kendini yorulmuş, bitkin hisseden varsa onlardan kenara çekilmelerini istiyoruz" diyerek parti içindeki değişimin işaretini verdi. Kongrede MYK’da önemli değişiklikler olacağı konuşuluyor. Kabine revizyonunun ise birkaç ay sonraya ertelenebileceği belirtiliyor.
AKP yönetiminde yapılacak değişikliklerin, partinin siyasi geleceğine nasıl etki edeceği belirsizliğini koruyor.