CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Gürer, üreticilerin sorunlarını dinledi ve depolarda çürümeye terk edilen tonlarca patatesin durumuna dikkat çekti. Küçük aile tipi işletmelerin ürününün tüccar tarafından alınmadığını belirten Gürer, “Bu patatesler çöp oldu, hayvan yemi yapıldı” dedi.
ZİRAİ DON SONRASI BÜYÜK ÜRETİCİ KAZANDI, KÜÇÜK ÇİFTÇİ KAYBETTİ
Gürer, yılbaşında Adana’da turfanda patatesi don vurduğunda depolardaki ürünlerin değerlendiğini, ancak tüccarın yalnızca büyük işletmelerin ürününü aldığını belirtti. “Küçük üreticinin ürünü depolarda kaldı. Hayvan yemi olarak ayrıldı. Büyükşehirde kilosu 20 liradan, markette 35-40 liraya çıkan patates, kamucu bir yaklaşımla ele alınmadığı için tüketiciye de pahalıya mal oldu,” ifadelerini kullandı.
700 TON ÜRÜN YETİŞTİRDİ, 500 TONU ELİNDE KALDI
Alay kasabasında üretim yapan çiftçi Hacı Mehmet Gezerkaya, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı:
“Bu yıl 700 ton patates yetiştirdim. 200 tonunu satabildim. Geri kalanı depoda bekliyor. 3-4 liraya vermek istedim, alan çıkmadı. Şimdi kilosu 1 liraya bile satılmıyor. Patates hayvan yemi oldu. Şu an Alay’da hâlâ 6-7 bin ton satılmamış patates var.”
TOHUM 15 LİRA, ÜRÜN 1 LİRA
CHP’li Gürer, üreticinin tohum maliyetine dikkat çekti. “Tohumluğu 15 liraya alacaksınız ama ürettiğiniz patates 1 liraya satılmayacak. Böyle tarım mı olur? Vatandaş 40 liraya patates alıyor, ama üretici zarar ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı izliyor, Toprak Mahsulleri Ofisi üç ay önce müdahale etmeliydi,” dedi.
TMO MÜDAHALE ETSİN, MİLLİ SERVET ZİYAN OLMASIN
Gürer, üreticiyle tüccar arasında kamusal denetimin eksikliğine işaret ederek şu uyarıda bulundu:
“TMO bu patatesleri alsaydı, hem üretici kazanırdı hem ürün çöp olmazdı. Patates, hububattan sonra en çok tüketilen ürün. Fakat burada çürüyor. Her çağrımıza rağmen hükümet üreticinin feryadını duymadı. Tüccar elini kolunu sallayarak piyasa belirliyor, üretici ise kaderine terk ediliyor.”
SOĞUK HAVA DEPOSU YOK, ÜRÜN ZAMANINDA SATILAMADI
Gezerkaya, soğuk hava depolarının yetersizliğine dikkat çekti. “Depolar soğuk değil. Patatesi erken satmamız gerekiyordu. Ama tüccar almadı. Şimdi ürün çürüyor. Satamadığımız gibi, depodan çıkarmak da maliyet. 200 ton ürünü çıkarmak için 200 bin lira lazım. Zarar üzerine zarar ediyoruz,” dedi.
BORÇLAR KATLANDI, İCRALAR KAPIDA
Üreticiler, banka borçlarının büyüdüğünü belirtti. Gezerkaya, “Tüccardan başka satış kanalı yok. Fiyat canlanınca ithalat yapılıyor. Fiyat yine düşüyor. Patates bizim geçimimiz. Bankalara borcumuz arttı. Faizsiz erteleme istiyoruz. Yoksa haciz gelir, icra gelir,” şeklinde konuştu.