PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tüm gruplara silah bırakarak fesih çağrısı yapmasıyla yeni bir aşamaya geçilen sürecin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevine devam etmesini sağlayacak bir anayasal düzenleme hedefiyle başlatıldığı değerlendirmeleri gündemdeki yerini korurken Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise yeni anayasa hedefine dair açıklamalarına devam etti.

Cumhuriyet, Üniter Yapı, Laiklik, Hukuk Devleti, Demokrasi ve “Başkanlık Sistemi”ni “Yüzyılı aşan milli bağımsızlık mücadelemizin ve anayasal birikimimizin kazanımları” olarak niteleyen Mehmet Uçum, yeni anayasanın bu kurucu ilkeler ve kazanımları esas alara güçlendirmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Kurtuluş Savaşı mücadelesi döneminde yazılan 1921 Anayasası'nı kurtuluşun, Cumhuriyet'in ilanından sonra yazılan 1924 Anayasası'nın ise kuruluşun kilometre taşı olduğu nitelemesini yapan Uçum, savaş koşullarında kabul edilen veya tek parti düzenine çerçeve oluşturan anayasalardan kurucu ilkeleri korumak dışında belirleyici seviyede esin almanın hem mümkün olmadığını hem de uygun olmadığını savundu. Mehmet Uçum yeni anayasa için, “Sonuç olarak yeni anayasanın ruhu ne 1921 ne 1924’tür. Yeni anayasa 2023 ruhuna sahip olmalıdır ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının timsali olarak görülmelidir. 2053 ve 2071 vizyonlarımıza uygun olarak geleceği de kucaklayan bir felsefeyle hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

2023 RUHU

Uçum'un “2023 Ruhu” ifadesiyle 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını mı yoksa AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmalı bir biçimde 14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni kazanmasını mı kastettiği merak konusu oldu.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ