Van’da 16 yaşında bir çocuk, Diyarbakır’da da kimliği belirsiz 4 kişi Kürtçe trafik uyarılarını boyayla kapattı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun Kürtçe uyarı yazılarının silinmesi için yazı gönderdiğini söyledi.
Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına bağlı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri yerel seçimler sonrası Van’ın Merkez İpekyolu ilçesindeki yaya geçitlerine, kentin birçok caddesinde yaya geçitlerine Türkçe ‘Önce yaya’ anlamına gelen Kürtçe ‘Pêşî Peya’ diye yazdı. Kürtçe yazıların üzerine önceki gece kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ‘Türkiye Türk’tür, Türk kalacak’ yazıları yazıldı.
Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Van Büyükşehir Belediyesi olayla ilgili yasal süreç başlatılacağını belirtti.Büyükşehirden konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Van Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizin kozmopolit yapısını göz önünde bulundurarak, çalışmalarımızı bu yönlü geliştirme amacı içerisindeyiz. Bu kapsamda çok dilli belediyecilik faaliyetlerimizin bir parçası olan şehir içi yollarda uyarı levhalarına Türkçenin yanında Kürtçe de eklenmiştir. Bu çalışmamız halkın da büyük takdirini toplamıştır. Ancak, ülkenin ve kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ırkçı kesimler tarafından bu uyarı levhalarına çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bu saldırıyı kınıyoruz. Kent halkının büyük bir bölümünün kullandığı dil olan Kürtçeye yönelik böylesi bir saldırı kabul edilemez. Ayrıca bu tarz saldırılar bizim çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir” denildi.
AVUKAT VE TEM'LE GÖRÜŞMÜŞ
Kürtçe yazıları boyayla kapatan kişinin ise kentte yaşayan 16 yaşındaki bir çocuk olduğu ortaya çıktı. Kısa Dalga’dan Ruşen Takva’ya konuşan lise öğrencisi, yazıyı yapmadan önce avukatı ve TEM’de (Emniyet Terörle Mücadele) çalışan bir “tanıdığına” danıştığını anlattı.Çocuk, “Avukatın dediğinden sonra ben TEM’de çalışan bir tanıdığım vardı onu aradım ve planımı anlattım. Bana çok dikkatli olmam gerektiğini, yakalanırsam bir şey olmayacağını ama Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başımın biraz ağrıtılabileceğini söyledi” dedi.
DİYARBAKIR’DA KARARTMA
ANKA’nın aktardığına göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki Elazığ Caddesi’nde sürücüler için yazılan “Pêşî Peya” ve Hedi (Yavaş) Kürtçe uyarı yazıları, saat 03.00 sıralarında bir kamyonetle gelen 4 kişi tarafından üzerleri boyanarak kapatıldı.Şüphelilerin beraberinde getirdiği boyalarla caddedeki Kürtçe yazıyı karattığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.
VALİLİK SİLİNMESİNİ Mİ İSTEDİ?
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun Kürtçe uyarı yazılarının silinmesi için yazı gönderdiğini söyledi.
Murat Zorluoğlu’nun yazısında Kürtçe uyarı yazılarının Karayolları Trafik Kanunu’nun bazı maddelerine uygun olmadığını söylediğini aktaran Emrullah Gördük, söz konusu uyarıların 15 yıldır kullanıldığını belirtti.
Gördük’ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Sabah saatlerinden itibaren birçok basın yayın organına yansıyan ve kamuoyunda büyük tepki toplayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki Elazığ Caddesinde Kürtçe uyarı yazıların silinmesine ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Kimliği belir- siz kişilerce yapılan söz konusu eylemin süreci şöyle gelişti:
Diyarbakır Valisi Murat ZORLUOĞLU imzasıyla mesai saati dışında Cumartesi günü (27/07/2024) Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri sıralanarak, Özel Kalem Müdür- lüğü üzerinden resmi bir yazı ile birtakım işlemlerin standartlara uygun olmadığı ve 28 Temmuz saat 21:00'e kadar silinmesi istendi.
Diyarbakır Valiliğinin yazısına istinaden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak imzasıyla yine hafta sonu Pazar günü (28/07/2024) Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden resmi cevap yazıldı. Belediyemizce yapılan trafik işaretleme çalışmalarının Ka- rayolları Trafik Kanununa göre ve mevzuat standartlarına uygun olduğu ve trafikte yaya geçiş hakkı dikkate alınarak yürütüldüğü belirtildi. Belediyemizin göndermiş olduğu yazıda, istenilen değişikliğin açık ve net olarak tarif edilmesi istendi.
Belediyemizin ilgili yöneticileri de gerek Valilik Özel Kalem Müdürlüğü gerek ilgili Vali Yar- dımcısı gerekse Karayolları Bölge Müdürlüğü nezdinde “sorunun" tam olarak tespiti ve çözümüne ilişkin arayışını sürdürdü.
Henüz resmi yazışmalar tükenmemişken, sabah saatlerinde basına yansıdığı gibi Valiliğin resmi yazışmasında adı konulmayan söz konusu standart dışı görülen ve silinmesi istenen hususun Türkçe ile birlikte kullanılan Kürtçe uyarı yazıları olduğu anlaşıldı. Silinmesi isteni- len söz konusu yazılar, sürücülerin, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretli bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul ge- çitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan ya- yalara ilk geçiş hakkını tanıyan ve Türkçeyle birlikte kullanılan Pêşi Peya (Önce Yaya), Hêdî (Yavaş) uyarılardır. Silinmesi istenen Kürtçe uyarı yazıları, yeni olmadığı gibi yakla- şık 15 yıldır tüm ana cadde ve yollarda kullanılmaktadır.
Valiliğin standart dışı olarak gördüğü uyarılarda sadece Kürtçenin silinmesi ve Türkçe haline dokunmamasını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”