Gündem

Yapay Zeka kullanımına dikkat çekti: Beyin küçülüyor

Dr. Cengiz Taşçı, yapay zekânın insan beynini körelttiğini belirterek “Zihinsel evrim yerini teknolojik atrofiye bıraktı” dedi.

Abone Ol

Alp Yanardağ’ın hazırlayıp sunduğu programda konuşan Dr. Cengiz Taşçı, yapay zekâ kullanımının hukuk, tıp ve eğitim gibi alanlarda sunduğu kolaylıkların yanı sıra insan beyninin tembelleşmesine yol açtığını ifade etti. Taşçı, "Yapay zekâ insandan daha zeki olabilir ama bu zeka insanı zihinsel olarak geriletir" sözleriyle çarpıcı bir uyarıda bulundu.

HUKUKTA SÜPER HÂKİM: AMA ÖN YARGILI

Yayında ilk sözü alan moderatör, yapay zekânın hukuk sistemlerinde yarattığı dönüşüme dikkat çekerek "Milyonlarca dosya, sözleşme ve belgeyi tarayıp özet çıkarabiliyor. Saniyeler içinde hukukçunun haftalar sürecek işini bitiriyor" dedi. Taşçı bu noktada devreye girerek şunları dile getirdi:

"Bir yargıç düşünün, bütün dilleri biliyor, tüm yasaları ezbere biliyor, dünyadaki her bilgiyi işleyebiliyor. ABD’de kullanılan sistemlerde bu idealize edilmiş yapı denendi. Ama görülüyor ki yapay zekâ sistemleri bile insan hakimlerin ön yargılarını taşıyor. Siyahlar, düşük gelir grupları ve eğitim seviyesi düşük olanlar daha fazla suçlu ilan ediliyor. Yani veriyle beslenen yapay zekâ, verideki toplumsal önyargıyı çoğaltıyor."

SAĞLIKTA DEVRİM AMA RİSK BÜYÜK

Tıp alanında yapay zekânın etkilerine ilişkin konuşan Taşçı, Paris’teki son zirvede sağlık verilerinin merkezi gündem olduğunu hatırlattı:

"Tomografi, EKG, MR gibi verileri yorumlayan sistemler Parkinson gibi hastalıkları erken evrede tespit ediyor. Kardiyoloji uzmanlarının gözünden kaçan riskleri yapay zekâ fark ediyor. Örneğin bazı hastalarda ölüm riski hekimle uyuşmasa da sonuçlar yapay zekâyı doğruluyor."

İNSANDAN DAHA ZEKİ AMA YİNE DE BİR MAKİNE

Kasparov’un Deep Blue’ya karşı satrançta yenildiği örneği aktaran Taşçı, şöyle konuştu:

"37. hamleyi o güne kadar hiçbir insan düşünmemişti. Çok saçma bulundu. Ama işte bu farklı öngörüyle Kasparov mağlup oldu. Yapay zekâ veriyi öyle bir kombinliyor ki, insanın sınırlarını aşıyor. Bu onu bilinçli değil ama daha zeki yapıyor."

TEKNOLOJİ, İNSANI ZİHİNSEL OLARAK GERİLETİYOR

Programda asıl tartışmanın beyin gelişimi üzerine olduğunu vurgulayan Taşçı, şu çarpıcı tespiti yaptı:

"Yapay zekâ beynin birçok fonksiyonunu devralıyor. İnsan artık pek çok işi düşünmüyor. Bu da beyin için kullanılmayan kas gibi çalışmıyor anlamına geliyor. Tıpkı Lamarck’ın dediği gibi: Kullanılmayan organ körelir. Beyin küçülüyor. Bilimsel araştırmalar, geçmiş yüzyıllara göre insan beyninin hacmen azaldığını gösteriyor."

"BİLİNÇLİ DEĞİL AMA ZEKİ" VURGUSU

Taşçı konuşmasının sonunda şu değerlendirmede bulundu:

"Yapay zekâ yaratıcı değil, bilinçli değil. Ama bizim zeka dediğimiz şeyi çok daha verimli işliyor. Bu da onun entelektüel bir üstünlük sağlamasına neden oluyor. Bu süreç insanı geri götürüyor, çünkü üretim yerine tüketim alışkanlığı geliştiriyor."