Gıda ürünlerindeki pestisit tehlikesi büyüyor. Yeşil biber, kapya biber ve maydanoz en riskli ürünler.
ANKA TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, gıda ürünlerinde artan pestisit kullanımıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kırım, yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marulda pestisit tutunma oranının yüksek olduğunu vurguladı. Tarım Bakanlığı’na çağrı yapan Kırım, taklit-tağşiş listesi gibi pestisit listesi açıklanmasını istedi.
TARIM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI: PESTİSİT LİSTESİ AÇIKLANSIN
Ulaş Kırım, pestisit kullanımının insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Tarım Bakanlığı’nın pestisit içeren ürünleri belirleyip liste açıklaması gerektiğini ifade etti. Pestisitin, meyve-sebze tüketen yurttaşların sağlığını riske attığını söyledi. Denetim mekanizmasının etkin olması için ziraat ve gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kırım, “Taklit-tağşiş listeleri açıklanıyor. Aynı şekilde pestisit içeren ürünler de açıklanmalı. Vatandaş, pestisitli ürünleri bilerek tercih etmeme hakkına sahip olmalı,” dedi.
DENETİM MEKANİZMASI ZAYIFLIĞINA ELEŞTİRİ
Kırım, denetim eksikliğinin ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. Tarım Bakanlığı’nın sahadaki kontrolör sayısını artırması gerektiğini söyledi. “Ziraat mühendisleri ve gıda mühendislerinin sayısı yetersiz. Bakanlık, denetim görevini doğrudan üstlenmeli. Bu, devletin asli görevidir,” ifadelerini kullandı.
Kırım, pestisit kullanımını kontrol altına almak için çiftçilerin denetlenmesinin şart olduğunu belirtti. “Kim, hangi çiftçi, ne kadar pestisit kullanıyor? Bunun doğru takip edilmesi gerekiyor. Verilere dayalı bir mekanizma kurulmalı,” dedi.
PESTİSİT VE KANSER İLİŞKİSİ
Kırım, pestisitin kanser riskine etkisine de değindi. “Tek başına kansere sebep oluyor diyemeyiz. Ancak, kontrolsüz pestisit kullanımı sağlık sorunlarını artırıyor. Çevresel faktörlerle birleşen bu durum, ciddi sonuçlara yol açıyor,” şeklinde konuştu.
SEBZE VE MEYVE NASIL TEMİZLENMELİ?
Kırım, pestisit kalıntılarını azaltmak için pratik yöntemler önerdi. Sebze ve meyvelerin sirke veya karbonatlı suyla yıkanmasının pestisiti azaltabileceğini söyledi. “Toprağa yakın üretilen ürünlerde pestisit tutunma oranı yüksek. Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul bu ürünlerin başında geliyor. Temiz olana kadar yıkamak önemli,” dedi.
Kırım, çamaşır suyu gibi kimyasalların kullanılmasını ise kesinlikle önermedi. “Çamaşır suyu kullanmak yerine doğal yöntemlerle temizlik yapılmalı. Ürünleri mevsiminde tüketmek de riski azaltır,” ifadelerini kullandı.
"ZİRAAT VE GIDA MÜHENDİSLERİ İSTİHDAM EDİLMELİ"
Tarım Bakanlığı’nın kontrol mekanizmasını güçlendirmesi gerektiğini belirten Kırım, gıda ve ziraat mühendisi sayısının artırılması gerektiğini ifade etti. “Bu sorunu çözmek için denetim kadrolarını güçlendirmek şart. Her gün bir gıda skandalıyla karşılaşıyoruz. Bu durum, denetim eksikliğinden kaynaklanıyor,” dedi.
PESTİSİT KULLANIMI KONTROL ALTINA ALINMALI
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, pestisit kullanımını azaltmak için Bakanlık’a çağrı yaptı. Kırım, şeffaf denetim ve bilinçli tüketimle bu sorunun aşılabileceğini belirtti.