DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la Adalet Bakanlığı’nda gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından açıklama yaptı. Heyette Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan ve Gülistan Koçyiğit yer aldı. Görüşmenin İmralı heyetinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı temasın ardından planlandığı ancak Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in hastalığı nedeniyle ertelendiği ifade edildi.
Koçyiğit, Önder'e geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başladı. Heyet, görüşmenin merkezine Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarını yerleştirdi. Öcalan’ın 27 Şubat çağrısına dikkat çekilerek, "Kürt sorununun demokratik çözümünde yeni bir eşik" olarak tanımlanan bu sürece Öcalan’ın katkı sunabilmesi için mevcut koşulların değişmesi gerektiği vurgulandı.
“TECRİT KOŞULLARI KALKMADAN SÜREÇ İLERLEMEZ”
Koçyiğit, Adalet Bakanı'na Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve iletişim koşullarının acilen düzeltilmesi gerektiğini ilettiklerini belirtti. Bu kapsamda yalnızca İmralı heyeti değil, farklı milletvekilleri, aydınlar, yazarlar ve gazetecilerin de İmralı’ya gitmesinin önünü açacak adımların atılması gerektiğini söyledi.
HASTA TUTSAKLAR, CEZA İNFAZ ADALETSİZLİĞİ VE AYM KARARLARI GÜNDEMDE
Görüşmede yalnızca İmralı gündemi değil, cezaevleriyle ilgili sistematik sorunlar da ele alındı. DEM Heyeti, hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini, mevcut durumun ne vicdani ne de hukuki bir zemini olduğunu ifade etti.
Kamuoyunda “Kovid Yasası” olarak bilinen infaz düzenlemesinin örgütlü suçları dışarıda bırakmasına tepki gösterildi. Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen, ancak Meclis’ten tekrar geçirilmeye çalışılan “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi de gündeme geldi. Koçyiğit, bu düzenlemenin “amasız, fakatsız” bir şekilde kaldırılması gerektiğini belirtti.
GÖZLEM KURULLARINA VE DİSİPLİN CEZALARINA ELEŞTİRİ
Görüşmede öne çıkan bir diğer başlık ise cezaevlerindeki idari gözlem kurullarının keyfi kararları oldu. Ceza süresini tamamlayan mahkumların, gözlem kurulları gerekçe gösterilerek tahliye edilmemesi eleştirildi. Koçyiğit, bu kurulların demokratikleşmesi ve objektif kriterlerle işlem yapması gerektiğini söyledi.
Disiplin cezalarının, şartlı tahliye için kriter haline getirilmesinin de kabul edilemez olduğunu belirten Koçyiğit, bu uygulamanın mahpusların hak arama çabalarını cezalandırdığını vurguladı.
ADALET BAKANI DİKKATLE DİNLEDİ, NOT ALDI
Gazetecilerin soruları üzerine Bakan Tunç’un talepleri dikkatle dinlediği ve not aldığı aktarıldı. Koçyiğit, birçok düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve bu konuda bakanlığın da çalışma yürüttüğünü söyledi. Kovid yasasındaki eşitsizlik örneğini hatırlattı.
“SİLAH BIRAKMA” GÜNDEMDE YOK, DEMİRTAŞ KONUSU DEĞERLENDİRİLDİ
Öcalan’ın umut hakkı, silah bırakma ya da örgütün feshi gibi başlıkların görüşülmediği ifade edildi. Ancak Selahattin Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutsakların durumu ve Kobani davası gibi konuların gündeme geldiği belirtildi.
YENİ GÖRÜŞMELER VE ZİYARETLER GÜNDEMDE
İmralı’ya yapılan son ziyarette Sırrı Süreyya Önder yerine Pervin Buldan ve avukat Özgür Erol’un yer aldığı hatırlatıldı. Koçyiğit, ilerleyen dönemde yalnızca İmralı heyeti değil, farklı çevrelerden temsilcilerin de adaya gidebilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakanlıkla bu yönde bir gelişmenin yaşanabileceğine işaret etti.
DEM PARTİ DİPLOMASİ TRAFİĞİNİ SÜRDÜRECEK
Heyet, Adalet Bakanı ile tekrar bir araya gelme konusunda mutabakata varıldığını da açıkladı. DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun diğer siyasi parti gruplarına yapılacak ziyaretlerin takvimini belirleyeceği belirtildi. Görüşme, DEM heyetinin Adalet sistemine dair kapsamlı eleştirilerini ve çözüm önerilerini birinci elden ilettiği önemli bir temas olarak kayda geçti.