Ukrayna’da, Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşçuk, Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanişina ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba gibi Rusya’nın askeri operasyonuna karşı önemli pozisyonlarda bulunan isimler istifa etti.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Rusya’nın, NATO’nun Soğuk Savaş döneminden beri sürdürdüğü “çevreleme” politikası doğrultusunda üye yapmaya çalıştığı değerlendirmesinde bulunarak askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’da, operasyona karşı etkili pozisyonda bulunan isimler görevlerinden istifa etti.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın istifa dilekçesini parlamentoya sunduğunu duyurdu. Rusian Stefançuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dmitro Kuleba'dan istifa dilekçesi aldıklarını belirterek, istifanın bir sonraki genel kurul oturumlarının birinde değerlendirileceğini ifade etti.

Gece saatlerinde yaptığı bir başka paylaşımda Stefançuk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşçuk ile Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanişina’nın da parlamentoya istifa dilekçelerini sunduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre dün, Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin, Adalet Bakanı Denis Malyushka, Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strelets ile Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Vitali Koval parlamentoya istifa için başvuru yapmıştı.

RUSYA, UKRAYNA’YA “NATO’DAN VAZGEÇ” DEMİŞTİ

Rusya Federasyonu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin iktidara gelmesinin NATO’nun Rusya’yı çerçeveleme politikasının bir sonucu olduğunu ve bu yüzden Rusya’ya bir tehdit oluşturduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zelenski’ye NATO hedefinden vazgeçme çağrısı yapmış, Zelenski ise ülkesinin Rusya tarafından güvenlik tehdidi altında bulunduğunu öne sürerek bu hedefinden vazgeçmemişti.

Bu gelişmeler üzerine 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmıştı.

https://abcpolitik.com/2024/07/08/nato-rusya-ve-cini-suclayan-kara-propaganda-videosunu-neden-yayinladi/

NATO BİLDİRİSİNDE “AVRO-ATLANTİK GÜVENLİĞİ” MADDESİ

NATO, 10 Temmuz 2024 tarihinde ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75. Yıl Liderler Zirvesi’nin ardından yayınladığı bildiride, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonunu, “NATO’nun güvenliğine yönelik en önemli tehdit” olarak nitelemişti.

Bildirinin 3. maddesinde, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgali, Avro-Atlantik bölgesinde barışı ve istikrarı paramparça etti ve küresel güvenliği ciddi şekilde baltaladı. Rusya, Müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verilmişti.

Aynı bildirgeye ek olarak 6 maddelik “Ukrayna’ya Uzun Vadeli Güvenlik Yardımı Taahhüdü” yayınlanmıştı.

https://abcpolitik.com/2024/07/11/kara-propaganda-videosu-yetmedi-nato-bildirgeyle-rusyayi-hedef-aldi/