Zam geldi: Bir yılda yüzde 83 arttı
Zam geldi: Bir yılda yüzde 83 arttı
İçeriği Görüntüle

Bloomberg HT'nin duyurduğu 4,9 milyar dolarlık borç yüküyle gündeme gelen Zorlu Holding’in CEO’su Ömer Yüngül, 2 bin kişilik işten çıkarma kararını doğruladı. 2024 Haziran’ından bu yana sürdürülen organizasyonel verimlilik çalışmaları sonucunda bu kararın alındığını belirten Yüngül, “Bu tamamen verimlilik, konsolidasyon işiyle ilgili” sözleriyle gerekçeyi açıkladı.

Yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Zorlu resmen 2024 Haziran’ından beri verimlilik çalışması altında. Bütün organizasyonumuz konsolide süreç bazlı bir yapılanmaya girdi. Bu çalışmanın neticesi şubat ayında tamamlandı. Etap etap uygulanıyor. 2.000 kişi doğrudur. Ama bu tamamen verimlilikle ilgili.”

VARLIK SATIŞI İDDİALARINI YANITLADI: “ŞİRKETLERDE HER ŞEY SATILABİLİR”

Varlık satışları iddialarını da değerlendiren CEO, bunun doğrudan borç yapılandırmasıyla bağlantılı olmadığını ifade etti. “Şirketlerde her şey olur, her şey alınır, satılır. Bu işle ilgili doğrudan alakası yoktur” diyen yönetici, Zorlu Center gibi taşınmazlara dair spekülasyonlara ise kapıyı kapattı. “Detaylara girmeyelim, çok spekülatif olur” diyerek gündemdeki satış iddialarını yanıtsız bıraktı.

FİNANSAL BASKIYI KABUL ETTİ: “İÇ GİRDİLER ARTTI, AVRUPA PAZARI SIKIŞTI”

Holdingin borç yükü ve finansal baskıları hakkında konuşan üst düzey yönetici, küresel piyasalardaki gelişmelerin ve maliyet artışlarının etkisini kabul etti. Çin'in Avrupa pazarına yönelik ihracat atağını ve Türkiye’deki maliyet artışlarını hatırlattı. “Sanayi kuruluşlarının maliyetleri arttı. Avrupa pazarında problem var. Çin’in ciddi atakları, bizim iç girdilerimizin artması ihracatı zorluyor. Verimlilik çalışmaları sadece personel değil, lojistikten başlayarak her alanda yapılıyor” açıklamasında bulundu.

UZMANLAR UYARDI: “İŞSİZLİK TSUNAMİSİ YAKLAŞIYOR”

Zorlu Holding’in Türkiye’nin en büyük 20 sanayi kuruluşundan biri olduğu ve yaklaşık yüzde 10’luk istihdam kaybının önemli bir dalgaya işaret ettiği değerlendirmesi yapıldı. Sosyal medyada konuyla ilgili yapılan yorumlarda, “Korkunç bir işsizlik tsunamisi kapıda” ifadesi öne çıktı.

HESAPLAR ÇARPICI: “FAİZİ 1 PUAN DÜŞÜRMEK, 2 BİN KİŞİYİ KURTARABİLİRDİ”

Finans uzmanlarının yaptığı analizde Zorlu’nun işten çıkarma kararının ekonomik gerekçesi sorgulandı. Yapılan hesaba göre, 2 bin kişinin yıllık maliyeti yaklaşık 2,1 milyar TL’ye (54 milyon dolar) denk geliyor. Holdingin toplam borcu 4,9 milyar dolar. Ortalama faiz oranı yüzde 9,75. Sadece 1 puanlık düşüşle borç faizi 477 milyon dolardan 423 milyon dolara iniyor. Analizde, “Zorlu Holding borcunu yüzde 8,75 faizle yenileseydi, 2 bin kişinin maaşına denk tasarruf sağlardı” denildi. Sorulan soru açık: “Verimlilik mi, yoksa tercih mi?”

BORÇ SARMALI DERİNLEŞİRKEN SOSYAL YIKIM DERİNLEŞİYOR

Türkiye ekonomisinin yüksek faiz kıskacında kaldığı, borçlu holdinglerin yükü emekçilere yıktığı bir dönemde, Zorlu Holding’in “verimlilik” adı altında 2 bin kişiyi işten çıkarması dikkat çekti. Kamuoyuna yapılan açıklamalarda iş güvencesine dair hiçbir taahhüt verilmezken, şirketin bu süreci “doğal ve olağan” bir süreç gibi sunması, işçi çevrelerinde tepkiyle karşılandı.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ - BLOOMBERG HT