Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’da düzenlenen "Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi" söyleşisinde önemli uyarılarda bulundu. Bursa’nın üzerinde bulunduğu fay hattının 7’nin üzerinde deprem üretebileceğini belirtti. "Olası bir Marmara depreminde, Marmara Bölgesi’nin ekonomisi çöker. Marmara çökerse, Türkiye diz çöker. Siyasi ve ekonomik bağımsızlığımızı kaybederiz" dedi.

"DEPREMLERDEN DERS ALMADIK, KADERE BAĞLADIK"

Görür, geçmişteki depremlerden ne yöneticilerin ne de halkın ders çıkardığını söyledi. "Bu depremler bizim kaderimizdir diye Allah’a ve kendi dinimize iftira attık" dedi. Türkiye’de yaşanan büyük depremlerde 200 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini vurguladı. "Bizim dinimizde bilim emrediliyor. Ama biz ölümleri cehaletimize bağladık" diye konuştu.

672Afe7B Dee7 4Dde A07E 08E589298E5A W

"BURSA'YI 10 YILDA DEPREME DİRENÇLİ HALE GETİREBİLİRİZ"

İstanbul’un 25 yılda depreme dirençli hale getirilemediğini belirten Görür, Bursa için bu sürecin 10 yıl veya daha kısa sürede tamamlanabileceğini söyledi. "Kentleri depreme dirençli hale getirmek için halk, yerel yönetimler ve merkezi hükümet iş birliği yapmalı" dedi. Bursa’nın üzerindeki fay sisteminin 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğini hatırlattı.

"RANTSAL DÖNÜŞÜM YAPILDI, DEPREM DİRENÇLİ DÖNÜŞÜM DEĞİL"

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yanlış yönetildiğini ve rant odaklı bir sürece dönüştüğünü belirtti. "Türkiye Cumhuriyeti, 2011 sonrası kentleri depreme dirençli yapma vaadinde bulundu. Ancak, bunu doğru yapamadık. Depreme dayanıklı kentler yerine rant için dönüşüm yaptık" ifadelerini kullandı.

"MARMARA ÇÖKERSE, TÜRKİYE DE ÇÖKER"

Depreme hazırlık konusunda iş dünyasının da sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. "Depremden bir gün sonra üretim devam edebilecek mi? Eğer ekonomi çökerse, Marmara’da hayat durur. Marmara durursa Türkiye diz çöker" dedi. Kahramanmaraş depreminin ardından Güneydoğu’da üretimin durduğunu ve bölgenin hâlâ toparlanamadığını söyledi.

"DEPREM SONRASI KANSER VAKALARI ARTACAK"

Deprem sonrası oluşan molozların içeriğinde asbest ve toksik maddeler bulunduğunu hatırlattı. "Bu molozlar gelişigüzel gömüldü. Yeraltı sularına karışan zehirli maddeler nedeniyle deprem bölgelerinde kanser vakaları artacak" dedi. Bursa’nın da benzer bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

"BİNALARI SAĞLAM YAPMALIYIZ, BAŞKA ÇARE YOK"

"Türkiye’de depremleri oluşturan faylar 14 milyon yıldır var. Bu faylar milyonlarca yıl daha çalışacak. Bu yüzden sağlam binalar yapmalıyız" dedi. Bursa’nın zemin yapısının depreme karşı çok hassas olduğunu, yer altı suyunun fazla olması nedeniyle yıkımın büyük olacağını vurguladı.

4710D72F 5Efa 4628 B908 1Cad2Df646Ca W

"HALK, YÖNETİCİLERİ HAREKETE GEÇİRMEK ZORUNDA"

Depreme dirençli kentler oluşturmak için merkezi hükümetin belediyelere tam yetki vermesi gerektiğini söyledi. "Halk bilinçlenmezse, Bursa’yı depreme dayanıklı hale getiremeyiz" dedi. "Bir Japon'u öldürsen bile kaçak bina yaptıramazsın. Ama bizde şehirler kaçak binalarla dolu" sözleriyle Türkiye’deki imar politikalarını eleştirdi.

Söyleşi sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Görür’e teşekkür plaketi takdim etti.
 

Kaynak: ANKA