AFAD, Ege Denizi’nde son günlerde 400’den fazla depremin meydana geldiğini duyurdu. En büyük sarsıntının 4.8 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Süregelen depremler endişe yaratırken, uzmanlardan önemli uyarılar geldi.
PROF. DR. AHMET ERCAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya platformu X üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Ercan, yanardağ faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Ercan açıklamasında, Ağrı Yanardağı’nın ilk patlamasının 1,5 milyon yıl önce gerçekleştiğini belirtti. Bugünkü 5.137 metre yüksekliğine 20 bin yıl önce ulaştığını ifade etti. Şu değerlendirmelerde bulundu:
"MÖ 2500 ile MÖ 2400 yıllarında gerçekleşen patlamalar, Kura-Aras uygarlığını yok etmiştir. MÖ 550’de daha büyük bir patlama olmuştur. MS 1450, 1783 ve en son 1840 patlaması sonucu 1.900 kişi ölmüştür."
Prof. Dr. Ercan, Ağrı Yanardağı’nda depremlerin yaşandığı yılları sıraladı.
"MS 139, 368, 851, 893 ve 1319 yıllarında bölgede depremler olmuştur."
SANTORİNİ YANARDAĞI’NA DİKKAT ÇEKTİ
Santorini Yanardağı’na da değinen Ercan, yanardağ ağzının çapının yaklaşık 2 kilometre olduğunu belirtti. Deniz içinde yer alan bu yapının, ortasında küçük bir bacaya sahip olduğunu vurguladı.
"MÖ 1600 yıllarında meydana gelen püskürme, Minos uygarlığının sonunu getirmiştir. Lav akışının yanı sıra bacasından kükürt dioksit, kızgın yanardağ külü, cam parçaları ve su buharı fışkırmıştır. Bu felaket nedeniyle bölgedeki toplum kavrularak ölmüştür."
Ercan, günümüzde Santorini köyünün yanardağ ağzının 150 metre yüksekliğindeki kıyısına kurulduğunu belirtti.
"Yanardağ kül bulutları rüzgarla 150 kilometre uzaklığa kadar taşınabilir."
Uzmanların açıklamaları, deprem ve yanardağ faaliyetlerine yönelik endişeleri artırıyor. Ege Denizi’nde süregelen depremler sonrası gözler, olası risklere çevrildi.