PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın “Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı” isimli metni yayınlamasını takiben PKK'nın silahlı mücadeleye son verme ve kendini feshetme kararı almasıyla gözler yeni süreçle ilgili “demokratikleşme” düzenlemelerine dönmüştü.
İktidar çevreleri ise bu durumu ısrarla yeni anayasa için fırsat olarak kullanma niyetinde.
Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayı kendileri için değil Türkiye için istedikleri ve yeniden aday olmak gibi bir derdi olmadığı yönündeki açıklamaları kafalarda soru işareti bırakmıştı.
BirGün Gazetesi Web Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin ise Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın “yolundan cayma hakkı olmadığını” söylemesinin Erdoğan'ın bu açıklamasındaki sırrı ve gizemi bozduğu yorumunu yaptı.
YENİ ANAYASA KİMLERLE YAPILACAK?
Berkant Gültekin, AKP ve MHP'nin toplam milletvekili sayısının 330 olduğunu ve 4 milletvekili bulunan Hür Dava Partisi'nin(Hüda-Par) de anayasa konusunda desteğinin alınabileceğini hatırlattı. Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in, Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasını sağlamak için 2027'de yapılacak bir erken seçime onay vermeyeceğini vurguladığını hatırlatan Gültekin'e göre bu süreçte kritik pozisyonda olan parti Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti)
DEM Parti'nin 56 milletvekilinin desteğinin alınması durumunda geriye yeni anayasayı TBMM'den geçirmek için gereken 400 milletvekili sayısına sadece 10 eksik kalırken Berkant Gültekin, AKP'nin bu eksiği yakın zamanda yaptığı gibi milletvekili transferleriyle kapatabileceği uyarısında bulundu.