Ege Denizi'nde yer alan Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda son günlerde çok sayıda 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Uzmanlar, Helen-Kıbrıs Yayı Dalma-Batma Zonu'nda Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası’nın altına dalarak tüketilmediğini, bu nedenle Ege'nin sürekli gerildiğini belirtti. Yaşanan sismik hareketlerin, bölgedeki depremleri tetiklediği ifade edildi.
UZMANLARDAN DİKKAT ÇEKEN VERİLER
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Santorini ile Amargos adaları arasında son üç günde 2.0 ile 4.4 büyüklüğünde toplam 42 küçük depremin yaşandığını açıkladı. Ancak bölgedeki geçmiş sismik hareketleri hatırlatarak, “Santorini’yi patlattık” ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
Demirtaş, açıklamalarında şu bilgileri paylaştı:
- 9 Temmuz 1956'da bölgede peş peşe 7.8 ve 7.2 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi.
- 2007 ile 2025 yılları arasında bölgede 2.0 ile 5.4 büyüklüğünde toplam 281 deprem kaydedildi.
- Bu süreçte Santorini'de herhangi bir volkanik patlama yaşanmadı.
Uzman, bölgedeki depremlerin volkanik aktiviteyle doğrudan ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
TARİHİ KAYITLAR UYARIYOR
Santorini Adası, tarihte büyük bir volkanik patlamayla anılıyor. M.Ö. 1470 yılında yaşanan volkanik patlamalar büyük bir deprem ve tsunamiye yol açtı. Olayın etkisiyle 20 bin kişi yaşamını yitirdi, Girit Adası'ndaki Minos Uygarlığı ise tamamen yok oldu. Sarsıntılar, Güney ve Güneybatı Anadolu kıyılarında da tsunamilere neden oldu.
Santorini'nin jeolojik geçmişi, olası riskler konusunda önemli ipuçları sunuyor. Bölgedeki depremlerin artışı, olası bir volkanik hareketliliği akıllara getirse de uzmanlar, şu an için böyle bir tehdidin bulunmadığını belirtiyor.