Gazeteci Hüsnü Mahalli, TELE1 ekranlarında TBMM'de kabul edilen Devlet Denetleme Kurulu (DDK) yasasına dikkat çekti. Mahalli, bu düzenlemenin basın özgürlüğü ve demokratik işleyiş üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.
Mahalli, konuşmasında basın özgürlüğünün sistemli şekilde yok edildiğini belirtti. "Amerika fırsatlar ülkesi diye anlatılırdı, değil mi? Washington Post, Watergate skandalını ortaya çıkardı ve bir başkanın istifasına yol açtı. Ama Pulitzer ödüllü bir karikatürü yayınlamadı" ifadelerini kullandı.
Jeff Bezos’un sahibi olduğu Washington Post'un bu karikatürü sansürlediğini söyleyen Mahalli, "Zenginler sadece elektronik ortamı değil, gazeteleri ve televizyonları da satın alıyor. Uluslararası bir sistem herkesi şekillendiriyor" diyerek medya üzerindeki sermaye etkisine dikkat çekti.
ESAD'A YAPILAN MEDYA ENGELİ
Mahalli, 2008-2009 yıllarında Hürriyet’in eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Bild gazetesinin Almanya’daki en tanınmış yöneticisi Kai Diekmann’ın Esad’la yaptığı röportajın sansürlendiğini anlattı.
"O dönem Esad, Ortadoğu’nun en çağdaş lideri olarak görülüyordu. Bild Gazetesi bu röportajı birinci sayfadan vermek istedi. Ancak yönetim kurulu – çoğunluğu Yahudi olanlar – bunu engelledi. Kai Diekmann bu karara tepki göstererek istifa etti" dedi.
Kai Diekmann'ın, dönemin Almanya Cumhurbaşkanı'nı istifaya zorlayan gazeteci olduğunu hatırlatan Mahalli, "Basın özgürlüğüne gerçekten inanıyorsan bedelini ödersin. Ama yalnız kalırsan bu bedeli tek başına ödersin" şeklinde konuştu.
DDK YASASI ARADA KAYNADI
Meclisten geçen torba yasada Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkilerinin genişletildiğini belirten Mahalli, bu düzenlemenin kritik sonuçlar doğuracağını söyledi.
"Yeni yasa ile DDK, kamu ile ilgili her şeyi denetleyebilecek. Çalmıştır, ihmal etmiştir diyerek her yere müdahale edebilecek. Örneğin, Ekrem İmamoğlu’nu görevden almak istediklerinde mahkemeye bile gerek kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Bu yetkiyi Saddam Hüseyin'in anayasasındaki maddeye benzeten Mahalli, "Saddam’ın anayasasında ‘Devlet başkanı uygun gördüğü konularda, uygun gördüğü yerlere, uygun gördüğü kişileri atar’ yazıyordu. Şimdi Türkiye’de de böyle bir düzen var" dedi.
TÜRKİYE'DEKİ MEDYA DENETİMİNE ELEŞTİRİ
Basının özgür olmadığı ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu belirten Mahalli, "Türkiye farklı mı? Hayır! Televizyonları Putin ele geçirdi diyorsun, Türkiye’de farklı mı? Değil!" ifadelerini kullandı.
"Nikaragua, Singapur, Macaristan gibi ülkelerden örnek verdik ama Türkiye hep dışında tutuluyor. Oysa gerçek farklı" diyerek medya üzerindeki baskıya dikkat çekti.
KADDAFİ SUİKASTİ VE EMPERYALİZMİN ROLÜ
Mahalli, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin Batı destekli bir operasyonla öldürüldüğünü vurguladı.
"Trump çıkmış diyor ki: ‘Kaddafi’yi biz öldürdük.’ Bunu 2011’de söylediğimizde herkes bize küfretti. Ama şimdi Trump itiraf ediyor" dedi.
Ortadoğu’daki yönetimlerin emperyalizm tarafından dizayn edildiğini belirten Mahalli, "Bütün sistemleri yakından tanıdım. Azerbaycan’dan Gürcistan’a, Rusya’dan Arap ülkelerine kadar liderleri analiz etmek için toplumsal yapıyı bilmek gerekir" ifadelerini kullandı.
Sistemin medya, siyaset ve ekonomi üzerinden şekillendiğini belirten Mahalli, Türkiye'de benzer bir yapının oluşturulduğunu söyledi. "Böyle işliyor sistem" diyerek konuşmasını noktaladı.