TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat’ın aktardığına göre, ABD basınında Kızıldeniz’deki saldırılar üst düzeyde konuşulsa da gündemin en ön sıralarında yer almıyor. Trump yönetimi saldırıları, Amerikan savaş gemileri ile küresel ticari gemilere yönelik tehditleri gerekçe göstererek savunuyor. ABD basınında saldırıların devam edeceği yönünde yorumlar yapılıyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Dairesi yetkilileri, ticari gemilerin büyük kısmının Kızıldeniz yerine Güney Afrika rotasına yöneldiğini ve bu durumun ciddi maliyetler doğurduğunu belirtiyor. Trump yönetimi, saldırıların sadece Husileri değil, İran’a da bir mesaj vermek amacı taşıdığını gizlemiyor. ABD kamuoyunda, saldırıların arkasında doğrudan İran’a gözdağı verme niyeti olduğu konuşuluyor.
TRUMP’IN SERT ADIMLARI: MEDYA KURUMLARI VE KAMU KURUMLARI KAPATILIYOR
Trump yönetimi, Voice of America (Amerika’nın Sesi) dahil birçok medya kuruluşunu kapattı. Radyo Free Europe ve Radyo Free Asia gibi yayın organları da kapatma kararından etkilendi. Amerika’nın Sesi’nin 48 dilde yayın yaptığı biliniyor ve bu kararla tüm servisler, Türkçe dahil, durduruldu. Kongrede Demokrat Partili vekiller ve senatörler karara itiraz etti. Federal yargıçların Trump’ın kararını durdurmaya çalışacağı belirtiliyor.
Trump yönetimi ayrıca Eğitim Bakanlığı’nda personel kıyımı yaparak çok sayıda çalışanı işten çıkardı. Washington’da en çok konuşulan konulardan biri de Trump’ın 1798 tarihli “Uzaylı Düşmanlar Yasası”nı yürürlüğe koyması oldu. Bu yasaya dayanarak Venezuela ve El Salvador kökenli göçmenleri “terörist” olarak işaretleyerek Guantanamo’ya göndermeyi planladı. Ancak federal savcılar bu kararın yasaya aykırı olduğunu belirtti ve uçakların geri dönmesi gerektiğini duyurdu.
ERDOĞAN’IN TRUMP’A SÖYLEDİKLERİ: BEYAZ SARAY’DAN SESSİZLİK
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’ı telefonla aradığı ve Ukrayna’daki barış çabalarını desteklediğini söylediği iddia edildi. Saraydan yapılan açıklamada Erdoğan’ın Trump’a, “Barış çabalarınızı destekliyorum” dediği belirtiliyor. Görüşmede Erdoğan, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını talep etti. Saray kaynakları, Erdoğan’ın Trump’a “Yaptırımlar kalkarsa Suriye’ye istikrar ve barış gelir, Suriyeliler evlerine döner” dediğini aktardı.
Ancak Erdoğan’ın Trump’la yaptığı görüşmede YPG/PYD konusunu gündeme getirmediği dikkat çekti. ABD’nin Suriye’de YPG’ye sağladığı desteğin göz ardı edilmesi, bu konunun Trump’la görüşmede bilerek pas geçildiği yorumlarına yol açtı.
YAPTIRIMLAR VE SİLAH ANLAŞMALARI MASADA
Erdoğan, Trump’tan Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını ve F-35 programına Türkiye’nin geri alınmasını istedi. CAATSA yaptırımları, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle uygulanmıştı. Erdoğan, bu yaptırımların kaldırılması halinde ilişkilerin normalleşeceğini savundu. Ancak Beyaz Saray bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
TRUMP’IN ERDOĞAN’LA YAKINLAŞMASI İSRAİL ENGELİNE TAKILIR MI?
Washington’daki analizlere göre, Trump’ın Erdoğan ile doğrudan bir ilişki geliştirmesi İsrail faktörüne bağlı. Netanyahu’nun Trump üzerinde büyük bir etkisi olduğu biliniyor. İsrail’in Türkiye ile Trump arasındaki yakınlaşmaya nasıl yaklaşacağı, ilişkilerin geleceğini belirleyecek.
Trump, göreve geldikten sonra Erdoğan’la ilk kez görüşme yaptı. Daha önce Trump ve Erdoğan arasında sadece bir tebrik telefon görüşmesi gerçekleşmişti. Beyaz Saray’ın, bu son görüşmeye dair henüz resmi bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Önümüzdeki günlerde Beyaz Saray’ın resmi web sitesinde bir açıklama yayınlanması halinde görüşmenin içeriği daha netleşebilir.