Gündem

Fehim Taştekin Kürt Birliği Konferansı'nın perde arkasını anlattı!

Fehim Taştekin, Kürt Birliği Konferansı'nın perde arkasını anlatarak federasyon talebi, 10 Mart Anlaşması ve İmralı süreci arasındaki bağlantıyı açıkladı.

TELE1’de Burçin Atılgan’ın sunduğu, TELE1 Özel Haberler Muhabiri Ersin Eroğlu'nun katıldığı Kayıt Dışı programında gazeteci Fehim Taştekin önemli değerlendirmelerde bulundu.

PEŞMERGE İLE YPG BİRLEŞMESİ GERÇEKLEŞMEDİ

Fehim Taştekin, Kürt Birliği Konferansı'nın perde arkasına ilişkin yaptığı açıklamalarda, Peşmerge güçleri ile YPG'nin birleşmesi için yapılan planların hayata geçirilemediğini ifade etti. Taştekin, Amerikalılar ve Fransızların Esad yönetimi düştükten sonra Kürt birliği için girişimlerini yoğunlaştırdığını belirtti. Konferansta 14 madde Suriye'nin genelini, 11 madde ise Kürtlerin taleplerini kapsayan bir tutum belgesi hazırlandığını söyledi.

FEDERASYON TALEBİ VE PYD ÇİZGİSİ FARKLILIĞI

Taştekin, tutum belgesinin en dikkat çekici yönünün federasyon talebi olduğunu vurguladı. PYD'nin geleneksel olarak federasyon yerine demokratik özerklik savunduğunu hatırlatan Taştekin, yeni belgede Kürtçenin ana dil olması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve kültürel haklar gibi başlıkların öne çıktığını belirtti. Ayrıca kadınların eşit temsiliyeti ve 8 Mart'ın Ulusal Kadın Günü olarak tatil ilan edilmesi taleplerinin de belgede yer aldığını söyledi.

HTŞ İLE SDG ARASINDAKİ 10 MART ANLAŞMASI

Fehim Taştekin, 10 Mart'ta HTŞ ile SDG arasında Amerikalıların arabuluculuğunda imzalanan entegrasyon anlaşmasına değindi. Bu anlaşmanın, Kuzeydoğu Suriye’deki askeri ve sivil yapıların yeni Suriye Devleti’ne entegre edilmesini hedeflediğini belirtti. Türkiye’nin bu süreci tasfiye olarak göstermeye çalıştığını, fakat aslında birleşme hedeflendiğini kaydetti.

AHMED EL-ŞARA’DAN SERT TEPKİ

Taştekin, HTŞ lideri Ahmed el-Şara'nın Kürtlerin federasyon taleplerine sert tepki gösterdiğini aktardı. El-Şara'nın, bu taleplerin 10 Mart Anlaşması'na aykırı olduğunu ve federasyona kesin olarak karşı çıktıklarını açıkladığını dile getirdi.

ABD’NİN ROLÜ VE KÜRTLERİN PAZARLIK STRATEJİSİ

Fehim Taştekin, Amerikalıların Kürtleri Şam yönetiminde güvenilir bir ortak olarak görmek istediğini söyledi. Amerikalıların, Kürtlerin federasyon talepleriyle Şam’a karşı pazarlık gücünü artırmayı hedeflediğini belirtti. Bu süreçte Amerikalıların İsrail'in güvenliğini de gözeterek kontrollü bir düzen kurmayı amaçladığını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ VE İMRALI SÜRECİYLE BAĞLANTISI

Taştekin, Türkiye’nin 10 Mart Anlaşması'na zımnen onay verdiğini ancak hedefinin SDG ve YPG gibi yapıların zamanla eritilmesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin askeri müdahale seçeneğini Amerika varlığı nedeniyle kullanamadığını belirten Taştekin, bu nedenle İmralı'dan çıkacak mesajlarla sürecin kolaylaştırılmak istendiğini ifade etti.

DEM PARTİ VE MAZLUM KOBANİ GÖRÜŞMESİ

Programda Ersin Eroğlu'nun yönelttiği soru üzerine Taştekin, Dem Parti ile Mazlum Kobani öncülüğündeki YPG heyetinin Türkiye’deki çözüm süreciyle ilgili görüşmeler yaptığını aktardı. Eğer 10 Mart Anlaşması hayata geçirilirse, İmralı süreciyle paralel bir ilerleme sağlanabileceğini söyledi. Ancak Kürtlerin federasyon talebini dayatması durumunda sürecin uzlaşmazlığa sürükleneceğini ve Türkiye’deki süreci de olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

HAKAN FİDAN’IN AÇIKLAMASI

Fehim Taştekin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, 10 Mart Anlaşması’nın uygulanmasının zorunlu olduğunu vurguladığını ve sürecin Amerikalıların arabuluculuğunda Şam kırsalında imzalandığını hatırlattı. Eğer anlaşmadan sapmalar olursa bölgedeki fiili bölünmenin süreceğini dile getirdi. Taştekin, bu durumun Amerikalıların istemediği bir senaryo olduğunu da sözlerine ekledi.

PKK: Öcalan'ın parti kongresini yönetir hale gelmesini diliyoruz PKK: Öcalan'ın parti kongresini yönetir hale gelmesini diliyoruz

AKP'li kaynaklar Öcalan seçeneğini reddetti: Örgütte farklı eğilimler var AKP'li kaynaklar Öcalan seçeneğini reddetti: Örgütte farklı eğilimler var