Çekimleri Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yapılan ve İlyas Salman’ın başrolünde olduğu ‘OY’una Geldik’ filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından engelle karşılaştı. Yönetmen Kazım Öz, film için başvurularının üzerinden 45 gün geçmesine rağmen “Eser İşletme Belgesi” verilmediğini açıkladı. Belge olmadan filmin vizyona giremeyeceğini belirten Öz, Bakanlık yetkililerine ve sinema salonu sahiplerine çağrıda bulundu.
FİLMİN VİZYON TARİHİ ERTELENDİ
Ovacık’ın seçilmiş belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ün kaleme aldığı, Kazım Öz’ün yönettiği film, zorunlu olarak bir hafta ertelendi. Yönetmen Öz, Bakanlık tarafından üst kurulun ancak bir hafta sonra toplanabileceğinin kendilerine bildirildiğini söyledi. 18 Şubat’ta yapılan alt kurul toplantısında karar alınamadığını belirten Öz, belgenin verilmesinin geciktirilmesini eleştirdi. Filmin vizyon tarihinden sadece bir gün önce belgenin hazır olmadığı bilgisinin kendilerine iletildiğini vurguladı.
BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Filmin yapım ekibi, bugün 21 Şubat’ta Beyoğlu Sineması’nda bir basın toplantısı düzenleyecek. Yönetmen, oyuncular ve yapım ekibi, süreci kamuoyuna aktaracak. Kazım Öz, yaşanan süreci şöyle özetledi:
"21 Şubat’ta vizyona girmesini planladığımız OY’una Geldik filminin eser işletme belgesi maalesef henüz Sinema Genel Müdürlüğü tarafından tarafımıza iletilmemiştir. 8 Ocak’ta başvurusunu yaptığımız filmin kurul toplantısı 18 Şubat'ta yapılmış ve alt kurul karar veremediği için üst kurula havale etmiştir. Bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmede üst kurulun önümüzdeki hafta başında ancak toplanabileceği ve filmimizin bir hafta ertelenmesi istenmiştir. Başvuru yaptığımız tüm bu süre boyunca iki günde bir aramamıza rağmen bize belgenin yetişeceği söylenmiş ancak vizyona girmeden bir gün önce bu bilgi bize iletilmiştir. Yaşadığımız mağduriyeti daha detaylı bir açıklama ile kamuoyu ile paylaşacağız. Elimizde olmayan bu sebepten dolayı filmin bir hafta ertelenmesini sinema salonu sahiplerinden rica ediyoruz. Galasını 19 Şubat’ta yaptığımız ve olumsuz hava koşullarına rağmen adeta izdiham yaşanan filmimizin, bu hafta çok daha güçlü bir iletişim çalışması sürdürüp haftaya daha büyük bir ilgi yaratacağımızı bilmenizi istiyoruz. 28 Şubat’ta vizyona girmemiz konusunda sizin de desteğinizi bekliyoruz. Daha önce bu tür örneklerde filmler seyirci tarafından daha büyük bir sahiplenmeyle sonuçlandığını biliyoruz, sizden daha fazla salon ve destek talep ediyoruz. Yaşatılan sıkıntıdan dolayı üzgünüz ancak bu durumu birlikte çok daha güçlü bir sonuca çevireceğimize inanıyoruz."
İLYAS SALMAN YILLAR SONRA BAŞROLDE
“Her devrin bir zübüğü vardır” sloganıyla izleyiciyle buluşmaya hazırlanan film, doğası ve mücadeleci halkıyla bilinen Ovacık’ta çekildi. Gelirinin bir kısmı Munzur’un ve hayvanların korunmasına ayrılan filmin başrolünde usta sanatçı İlyas Salman yer alıyor. Salman’a, Ömür Arpacı, Kanbolat Görkem Arslan, Volga Sorgu, Kuzey Yücehan Sevgican, Levent İdem, Evin Örnek, Orhan Aydın, Zeynep Elçin, Rugeş Kırıcı ve Ulaş Kaya gibi isimler eşlik ediyor. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak da filmde rol aldı.
FİLMİN KONUSU
Filmin merkezinde, iktidar partisinin adayı Hıdır Diri’nin başkanlık koltuğuna oturduğu bir ilçede yaşananlar var. Başkan, rant kavgaları ve sağ partinin dayatmalarıyla karşı karşıya kalıyor. Film, seçimden birkaç gün önce hapisten çıkan Şilan’ın, otostop çekerek bindiği bir yönetmenin gözünden Türkiye’deki belediyecilik sistemini mizahi bir dille anlatıyor.
YÖNETMEN KAZIM ÖZ’ÜN SİNEMATOGRAFİSİ
Daha önce “Elif Ana”, “Bir Kar Tanesinin Ömrü” ve “Zer” gibi ödüllü yapımlarla tanınan Kazım Öz, bu kez ‘OY’una Geldik’ ile gündemde. Filmin yapımını Köz Film, uygulayıcı yapımcılığını ise Şirvan Yılmaz Kırtel üstlendi. Senaryoyu Mustafa Sarıgül, Kazım Öz ve Eyüp Boz kaleme aldı. Müziğini Mustafa Biber besteledi.
BAKANLIK ENGELİNE TEPKİLER BÜYÜYOR
Filmin vizyona girebilmesi için gerekli belgenin verilmemesi, sanat camiasında tepkiyle karşılandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sansür mekanizması olarak işlediğine yönelik eleştiriler yükseliyor. Yönetmen ve yapımcılar, belgenin bilinçli olarak geciktirildiğini savunuyor. Sinema salonu sahiplerine, filmi sahiplenmeleri için çağrılar yapılıyor.