23 Nisan’da Marmara Denizi’nde gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem uzmanları beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uyarılarını yoğunlaştırdı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu.
Görür, Kumburgaz Fayı'nın batı ucunda Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki kırılmanın İstanbul için büyük tehlike taşıdığına dikkat çekti. Görür, bu kırılmanın fay hattını doğuya doğru zorladığını ve beklenen büyük depremin süresini kısalttığını ifade etti.
"7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ"
Naci Görür, açıklamalarında şu görüşlerine yer verdi:
"1999 depremi sonrasında bir Düzce bir de Marmara’ya, özellikle İstanbul’a kabuk yapısının ekstra stresle yüklendiğini düşündük. İstanbul’un depreme hazırlanması gerektiğini defalarca ifade ettik. Çünkü depremle oluşan stresin Düzce ve Marmara Denizi’ne transfer olduğunu gördük. 1766’da kırılan fayların tekerrür periyodunun dolduğunu belirttik. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda bu fayların kırılacağını vurguladık."
Görür, bugüne kadar yaşanan gelişmelerin bu söylemleri doğruladığını belirterek şunları dile getirdi:
"23 Nisan’da Kumburgaz Fayı’nın batı ucunda, Silivri açıklarında 6.2’lik bir kırılma yaşadık. Bu kırılma fayı doğuya doğru zorluyor. Bu zorlanma Adalar Fayı’nı da tetikleyip kıracak. Öngördüğümüz şekilde minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz."
"İZMİR EN TEHLİKELİ YERLERDEN BİRİ, ENDİŞELİYİM"
Fulya Soybaş’ın "Peki, bugün itibarıyla 'Şu bölgelere dikkat!' dediğiniz yerler nereler?" sorusuna da yanıt veren Görür, İzmir için endişelerini dile getirdi. Görür, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"İzmir en tehlikeli yerlerden biri, endişeliyim. İzmir Yarımadası tamamen 15-16 tane canlı fayla kesilmiş durumda. Bu fayların ne zaman, nasıl deprem üreteceğini yeterince bilmiyoruz. Çünkü mikro bölgeleme çalışmaları yapılmamış, paleosismolojik araştırmalar henüz tamamlanmamış."
Bu tehlikeye karşı önlemlerin hızla alınması gerektiğini vurgulayan Görür, İzmir’in bir an önce 'deprem dirençli kent' haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
"TUNCELİ, BİNGÖL, HAKKÂRİ VE ÇEVRESİNE DİKKAT"
Naci Görür, deprem riski taşıyan diğer bölgeleri de şöyle sıraladı:
"Tunceli, Yedisu Fayı'nın bulunduğu bölge, Bingöl-Karlıova-Erzincan arası, Bingöl-Göynük arası ve Doğu Anadolu Fayı üzerindeki tehlikeli yerler dikkatle izlenmeli. Ayrıca bindirme kuşağı boyunca Hakkâri ve çevresindeki illerde de ciddi risk bulunuyor."
Görür, tüm bu bölgelerde kapsamlı araştırmalar yapılması ve gerekli önlemlerin gecikmeden alınması gerektiğini belirtti.