PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği 12’nci olağanüstü kongresinde aldığı kararları kamuoyuna duyurdu. Kandil’de 232 delegenin katılımıyla toplanan kongrede, örgütün feshi ve silahlı mücadele yönteminin sonlandırılması yönünde karar alındı. Kongre sonuç bildirgesinde, alınan kararların Abdullah Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda şekillendiği belirtildi.
PKK ÇALIŞMALARINI SONLANDIRDI
Örgütün duyurusunda, “PKK 12'nci Kongresi, PKK'nın örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı” ifadeleri yer aldı. Bildirgede, yeni dönemin demokratik siyaset temelli bir mücadele süreci olacağı belirtildi.
MİSYON TAMAMLANDI VURGUSU
Sonuç bildirgesinde, “PKK’nın Olağanüstü 12. Kongresi, PKK mücadelesinin halkımız üzerindeki inkar ve imha siyasetini parçaladığını, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirdiğini, bu yönüyle PKK’nın tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi” denildi. Bu çerçevede, fesih ve silahlı mücadeleye son verme kararının “pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere” alındığı vurgulandı.
“HALKIMIZIN BU KARARI ANLAYACAĞINA İNANIYORUZ”
Bildirgede, alınan kararların halk nezdinde karşılık bulacağı savunularak şu ifadeler kullanıldı:
“PKK’yı feshetme ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararını, halkımızın herkesten daha iyi anlayacağına, demokratik toplum inşası temelinde demokratik mücadele döneminin görevlerine sahip çıkacağına inancımız tamdır.”
KADIN VE GENÇLİK VURGUSU
Aynı açıklamada, kadınlar ve gençlerin rolüne dikkat çekilerek, “Halkımızın kadınlar ve gençler öncülüğünde, yaşamın her alanında öz örgütlerini oluşturması, dilleri, kimlikleri ve kültürleriyle kendine yeterli olma temelinde örgütlenmesi, saldırılar karşısında kendini savunur hale gelmesi ve seferberlik ruhuyla komünal demokratik toplumu inşa etmesi hayati önemdedir” denildi.
KÜRT PARTİLERİNE VE ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
Kongre karar metninde, Kürt siyasi partileri, demokratik örgütler ve kanaat önderlerine de çağrı yapıldı. Açıklamada, “Kürt demokrasisini geliştirme ve Kürt demokratik uluslaşmasını sağlama yönündeki sorumluluklarını yerine getireceklerine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
TBMM’YE VE SİYASİ PARTİLERE MESAJ
Sonuç bildirgesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve tüm siyasi partilere de seslenildi. Açıklamada, “PKK’nin fesih ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararı kalıcı barışa ve demokratik çözüme güçlü bir zemin sunmaktadır. Bu aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
ÖCALAN’IN ROLÜNE İŞARET EDİLDİ
Bildirgede, alınan kararların hayata geçirilmesinde Abdullah Öcalan’ın süreci yönetmesi gerektiği savunularak, “Demokratik siyaset hakkının tanınması ile sağlam, bütünlüklü bir hukuki güvence gerekmektedir” denildi.
SOL ÖRGÜTLERE “GEZMİŞ” ÇAĞRISI
Türkiye’deki sol parti ve örgütlere yönelik bölümde, 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş’in son sözleri hatırlatıldı. Bildirgede şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’nin sol-sosyalist güçleri, devrimci yapı, örgüt ve şahsiyetlerinin Barış ve Demokratik Toplum sürecini sahiplenmeleri ile halkların, kadınların ve ezilenlerin mücadelesi yeni bir düzey kazanacaktır. Bu, son sözleri ‘Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Kardeşliği ve Tam Bağımsız Türkiye!’ olan büyük devrimcilerin amaçlarını başarmak anlamına gelecektir.”
ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI
PKK’nın bildirgesinde uluslararası güçlere de mesaj verildi. “Uluslararası güçleri halkımıza yönelik yürütülen yüzyıllık soykırım politikalarındaki sorumluluklarını görerek demokratik çözüme engel olmamaya ve sürece yapıcı katkılarını sunmaya davet ediyoruz” denildi.
Devam eden bu süreç, sadece bölgesel dinamikleri değil, aynı zamanda Türkiye siyasetinde ve uluslararası diplomatik zeminde de etkiler yaratmaya aday bir gelişme olarak ön plana çıktı.