Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği(EVSİD) başkanlığında gerçekleştirilen geleneksel sahur yemeğindeki küresel ölçekte rekabetçilik konulu panelde sermaye çevreleri ve iktidarı temsilen katılan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve önceli Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank arasında soğuk rüzgarlar esti.
Mustafa Varank; devletin verdiği sübvansiyonlarla, ucuz enerjiyle, işçilikteki ucuz maliyetlerle bir şeyler üretip satarak para kazananların kendisine sanayici dememesi gerektiğini belirterek bu kişilerin devletin sağladığı imkanlarla üretim yapan kişiler olduklarını söyledi. Varank, bu şekilde yapılan ticaretin Türkiye’yi devletin topladığı vergilerle sübvanse edilip aslında “Hans’ın cebine para koyan” oraya ucuz mal satıp aslında Avrupalıyı, Amerikalıyı, Orta Doğuluyu besleyen bir konuma geçirdiği değerlendirmesinde bulundu.
Özel sektörün de daha fazla inisiyatif alması gerektiğini düşünen Mustafa Varank, yatırımların geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillendirmesi gerektiğini, doğru sanayicilik yapılmak isteniyorsa markalaşmamızın dünyanın peşine düştüğü ürünleri üretiyor olması gerektiğini vurguladı.
Mustafa Varank, sanayicilikten bahsedilecekse en önemli iki başlığın markalaşmak ve verimliliktir olduğunu belirtti.
KAMU DESTEĞİ İHTİYACI
EVSİD Başkanı Talha Özger, “rekabetçilikte en önemli geliştiricinin özel sektör olmasına rağmen kamunun da destek vermesi gerektiğini düşündüklerini vurguladı.
İKTİDARA HAZIR GİYİMDE KAYIP ELEŞTİRİSİ
Türkiye İhracatçıları Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise iktidarın ekonomi politikalarının sonucu olarak 2022-2025 yılları arasında işçilik maliyetinin yüzde 420, kur maliyetinin yüzde 167, enflasyonun ise yüzde 280 arttığını, rekabetçilik denkleminin bozulduğu ve aynı dönemde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 3 buçuk milyar dolar kayıp yaşandığını belirterek bu kaybın ekonomi politikaları nedeniyle oluştuğu eleştirisinde bulundu.
İSO BAŞKANI EYT’Yİ ONAYLAYANLARDAN ALACAKLIYMIŞ!
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’a son dört yılda rekabetçiliği kaybetmelerinin ana sebebi “bağıra bağıra” geldiğini düşündüğü enflasyon. Bu dönemde yeterince ses çıkarmadıkları “özeleştirisini” yapan Erdal Bahçıvan, iş barışının bozulmasında payı olduğu suçlaması yaptığı emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) yasasına onay veren herkesten alacağı olduğunu savundu.
İMMİB İFLAS VE İŞSİZLİK KARTINI MASAYA KOYDU
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri(İMMİB) Koordinatör Başkanı Çetin Tecdelioğlu, paslanmak çelik ithalatında firmaların yüzde 12 vergi ödediğini ve Türkiye’de üretilmeyen bu hammede nedeniyle ek bir vergi daha gelirse sektörde bulunan 5 bin firmanın iflas tehlikesi yaşayacağını ve 1 milyondan fazla işçinin işsiz kalabileceğini söyledi. Kur politikası ve yüksek faizin kendilerini geriye götürdüğünü savunan Çetin Tecdelioğlu, maliyetleri düşürücü önlemlerin alınmasını istedi.
İHBİR BAŞKANI KAZIM TAYCI: FİYAT VE REKABET CAZİBEMİZİ YİTİRİYORUZ
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı ise tarın sektörlerinin 200 ülkeye ihracat yaptığını ve ürün kalitesi, çeşitlilik ve hızlı teslimat konusunda avantajları olduğunu hatırlattı. Kazım Taycı bu avantajlara rağmen fiyat ve rekabet cazibelerini her geçen gün yitirdikleri görüşünde.
Kendi ceplerinden olabildiğince önlemler aldıklarını düşünen Taycı, bir takım temel unsurların otoriteyle birlikte alınması ve yürünmesi gerektiğini savundu.