Ekonomist Remzi Özdemir, döviz piyasalarındaki hareketliliğe dikkat çekti. Özdemir, dövizde kontrollü bir yükselişin olduğunu belirterek, Turizm Bakanı’nın saraya giderek döviz kurundan duyulan rahatsızlığı ilettiğini söyledi. Turizmcilerin 60 milyar dolarlık gelir hedefi nedeniyle dövizde yukarı yönlü adımların hızlandığını vurguladı.
MERKEZ BANKASI'NIN POLİTİKASI DEĞİŞİYOR MU?
Özdemir, Merkez Bankası’nın enflasyon mücadelesi ile döviz kontrolü arasında sıkıştığını ifade etti. Enflasyonun yüksek olmasına rağmen, turizm gelirlerinin düşmemesi için kurun kontrollü olarak artırıldığını dile getirdi. “Önümüzdeki aylarda dövizde yükseliş sürecek” diyen Özdemir, mayıs ve haziran aylarında doların daha hızlı yükselebileceğini belirtti.
TÜRKİYE NEDEN DÜNYANIN EN PAHALI ÜLKELERİNDEN BİRİ OLDU?
Özdemir, Türkiye’nin en pahalı ülkeler arasında gösterildiğine dikkat çekti. İstanbul ve Bodrum gibi şehirlerdeki fiyatların Avrupa’yı geçtiğini söyledi. Türkiye’de enflasyonun kağıt üzerinde düşürülmeye çalışıldığını belirtti. “Enflasyon kontrol altına alınamıyor, et krizi büyüyor, halk gıdaya ulaşamıyor” diyerek fiyat artışlarının maaş artışlarını geçtiğini dile getirdi.
TURİZM BAKANI SARAYA GİTTİ, DÖVİZ YÜKSELTİLDİ
Turizm gelirlerindeki azalmayı gören Turizm Bakanı’nın saraya giderek durumu aktardığını söyleyen Özdemir, Merkez Bankası’nın buna bağlı olarak dövizi yükselttiğini ifade etti. “Merkez Bankası, enflasyonun üstüne çıkmadan dövizde yukarı yönlü adımlar attı” dedi. Turizm sektöründe yüksek maliyetler nedeniyle tatil fiyatlarının Avrupa seviyesini geçtiğini, bu yüzden turistlerin Türkiye’den kaçtığını belirtti.
TÜİK'İN ENFLASYON OYUNU VE EMEKLİNİN GELECEĞİ
Özdemir, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarını manipüle ettiğini söyledi. Ocak ayında enflasyonun yüzde 5,03 geldiğini ancak şubat ayında bir anda yüzde 2,20’ye düştüğünü hatırlattı. “Sağlık katkı paylarının düşürülmesiyle enflasyon düştü gibi gösterildi. Şimdi de tütün ürünlerinde benzer bir oyun oynanıyor” dedi. TÜİK’in düşük enflasyon verileriyle emeklilerin maaşlarını baskıladığını belirtti.
TÜRKİYE’DE GELİR ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR
Özdemir, maaş zamlarının enflasyon oranlarına göre belirlendiğini, ancak TÜİK’in sahte enflasyon hesaplarıyla milyonlarca emekçinin ve emeklinin fakirleştiğini söyledi. Vergi politikalarının adaletsiz olduğunu belirterek, Mehmet Şimşek’in sosyal medyadaki küçük bağışları vergilendirmeye çalışırken büyük şirketleri koruduğunu ifade etti. “Büyük şirketler vergi teşvikleriyle devletten kazanç sağlıyor, ancak halktan alınan vergiler artırılıyor” dedi.
ET TÜKETİMİ DÜŞTÜ, HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Özdemir, Türkiye’de halkın gıdaya erişimde zorlandığını söyledi. Türkiye’nin kişi başına yıllık 16 kilogram et tüketimi ile en az et yiyen ülkelerden biri haline geldiğini belirtti. “Bu politikalarla et tüketimi 12 kilograma kadar düşebilir” diyerek, beslenme yetersizliğinin uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açacağını vurguladı.
EKONOMİDE TEHLİKELİ SÜREÇ: HALK DAHA FAZLA FAKİRLEŞECEK
Özdemir, Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiğini belirterek, döviz politikasının enflasyonu frenlemekte yetersiz kaldığını ifade etti. TÜİK’in düşük gösterdiği enflasyon verileri nedeniyle halkın daha da yoksullaşacağını söyledi. “Bu tablo sürdürülebilir değil, halkın alım gücü daha da düşecek” diyerek ekonomi yönetimini sert şekilde eleştirdi.