Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk 3 ayında sonradan ve ikincil kontrol denetimleri kapsamında toplam 2,9 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 oranında artış yaşandığı belirtildi. Bu gelişmeyle hem devlet gelir kaybının hem de haksız kazancın önüne geçildiği vurgulandı.
İLERİ ANALİTİK TEKNOLOJİLER İLE DENETİMLER YOĞUNLAŞTI
Ticaret Bakanlığı, firmaların önceki işlemlerinin sonradan kontrolünü ve eşyanın tesliminden sonra gümrük beyannamelerinin ikinci kez kontrolünü 2025 yılında da yoğunlaştırdı. Bakanlık tarafından geliştirilen Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS) ile dış ticaret yapan firmaların son 3 yıllık gümrük işlemleri mercek altına alındı. Sistem, onlarca risk kriteri ile yapılan analizler sonucu firmaları otomatik olarak skorluyor. Bu skorlamaya göre belirlenen firmalar denetime tabi tutuluyor.
18 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE YAPAY ZEKA DESTEKLİ İKİNCİ KONTROLLER DEVREDE
Ticaret Bakanlığı, 18 Bölge Müdürlüğü bünyesinde yer alan Kontrol Şubeleri aracılığıyla da ikincil kontrolleri sürdürüyor. Son 3 yılda tescil edilen gümrük beyannameleri, yapay zeka destekli sistemlerle sürekli taranıyor. Şüpheli işlemler tespit edilerek bu beyannameler ikincil kontrol incelemesine tabi tutuluyor.
GÜMRÜK VE DIŞ TİCARETTE USULSÜZLÜKLERE GEÇİT YOK
Açıklamada, gümrük ve dış ticaret mevzuatına tam uyum sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. Usulsüz işlemler ve vergi gelirlerinin azaltılması riskine karşı firmaların sıkı denetlendiği ve gerekli yaptırımların uygulandığı kaydedildi. Özellikle vergi gelirlerinin korunması ve haksız kazançların engellenmesi amacıyla çalışmalara hız verildiği ifade edildi.
2025'İN İLK 3 AYLIK SONUÇLARI AÇIKLANDI
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2025 yılının ilk 3 ayında sonradan kontrol kapsamında yaklaşık 600 milyon TL, ikincil kontrol kapsamında ise 2,3 milyar TL olmak üzere toplam 2,9 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu denetimlerde sonradan kontrol kapsamında 3.826 beyanname, ikincil kontrol kapsamında ise 2.578 beyanname incelendi. Açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre toplam artış oranının yüzde 218 olduğu bilgisi paylaşıldı.