Dünya

İstanbul'a Trump ve Putin heyet gönderdi, Zelenski tam kadro

Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmeleri için İstanbul’da düzenlenen görüşmeye Vladimir Putin ve Donald Trump katılmazken Volodimir Zelenski heyetiyle hazır bulundu.

Abone Ol

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün(NATO) Rusya’ya yönelik “çerçeveleme” politikası doğrultusunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin NATO’ya yakınlaşması sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna’ya yönelik “Özel Askeri Operasyon”un sona ermesi için İstanbul’da görüşmelere başlandı.

Türkiye’nin ara buluculuğunda Rusya, Ukrayna ve ABD arasındaki görüşmelere ABD Başkanı Donald Trump ve Vladimir Putin heyetlerini gönderirken, Volodimir Zelenski ise en üst düzey heyetiyle görüşmelere katıldı.

PUTIN İSTANBUL’A GELMEYECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin’in görüşmelere katılmayacağını belirtti.

Kremlin'in açıklamasına göre Rus heyetinde; Putin'in Yardımcısı Vladimir Medinsky, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve Genelkurmay Askeri İstihbarat Servisi'nin (GRU) Başkanı Igor Kostyukov yer alıyor.

ZELENSKI’DEN PUTIN’E “SAHTE DÜZEY” TEPKİSİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Zelenski; Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Dışişleri Bakanlığı, ordu ve tüm istihbarat servislerinin temsilcilerinin yer aldığı en üst düzeyde bir heyetle görüşmelere katıldığını belirtti. Volodimir Zelenski, Rus tarafının görevlendirdiği heyeti ise “sahte düzeyde” olarak niteledi.

TRUMP: YARIN GELEBİLİRİM

Donald Trump ise Körfez turu kapsamında bulunduğu Katar'da gazetecilere yaptığı açıklamada kendisinin olmaması durumunda Putin’in de görüşmelere katılmayacağı konusundaki öngörüsünde haklı olduğu değerlendirmesinde bulunduktan sonra yarın İstanbul’da olabileceğini belirtti.

ABD’yi temsilen İstanbul’da Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio yer alıyor.

MASADA 3 FARKLI VİZYON

Donald Trump’ın iç ve dış politikasını “Make America Great Again”(MAGA) yani Amerika’yı yeniden büyük yapma perspektifi belirliyor. Bu perspektifin dış politikadaki belirleyici unsurları ABD ekonomisine yük olan askeri harcamaları azaltmak ve yurt dışındaki bu mali kaynakları ülke içerisine döndürmek.

Dolaysıyla Trump’ın “savaşları bitiren başkan” vaadi İstanbul’daki görüşmelerde ABD tarafının ana perspektifini oluşturacak. ABD heyeti hem savaşın sona erdirerek Ukrayna’yı yeniden inşa planında yer altı kaynaklarını kullanabilmek için bir an önce anlaşma yapılmasını istiyor, bir taraftan da asıl rakibi olarak gördükleri Çin’i yalnızlaştırmak için Rusya ile birlikte harekete edebilecek bir alan oluşturmaya çalışıyor.

Rusya ise genel çerçevede kendisine yönelik “çerçeveleme” politikasına karşı bir taraftan Doğu Avrupa’da güvenli bölge yaratmak diğer taraftan da hem Çarlık Rusya hem de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği(SSCB) döneminde yakın tarihsel ilişkiler kurduğu ülkeler üzerindeki etkisini yeniden arttırarak Batı'nın gücünü zayıflatmayı hedefliyor.

Ukrayna’da cephede üstün vaziyette olduğunu düşünen Rusya bu nedenle müzakerelerin ardından bir ateşkesin yapılmasını, aksi halde Ukrayna ordusunun ateşkes sürecini yeni bir saldırı için yeniden güçlenme fırsatı olacağı görüşünde.

Rusya için referandumla kendilerine katılan Kırım, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin Rusya toprağı olarak kalması ise kırmızı çizgi konumunda.

Ukrayna için öncelikli talep ise çatışmanın sonlandırılması.

Zelenski yönetimi, ABD ve Avrupa ülkelerinin desteğiyle yapılacak müzakerelerden Rusya’ya katılan bölgeleri yeniden ülkeye kazandırmayı hedefliyor.

Zelenski, geniş çerçevede ise ülkesini Avrupa Birliği(AB) ve NATO üyesi yaparak Batı’nın koruması altına almak istiyor.

NATO, Rusya ve Çin'i suçlayan kara propaganda videosunu neden yayınladı?
NATO, Rusya ve Çin'i suçlayan kara propaganda videosunu neden yayınladı?
İçeriği Görüntüle