Ege Denizi'nde saat 10.46'da 4,2 ve 10.49'da 5 büyüklüğünde iki deprem oldu. AFAD, 7 kilometre derinlikte gerçekleşen depremlerin İzmir ve çevresinde hissedildiğini açıkladı.
SİSMİK HAREKETLİLİK 28 OCAK’AN BERİ DEVAM EDİYOR
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana sismik hareketlilik devam ediyor. İzmir'in birçok ilçesinde hissedilen depremler, halkta tedirginlik yarattı. AFAD, bölgedeki sarsıntıları izlemeye devam ettiğini bildirdi.
UZMANDAN TSUNAMİ RİSKİ UYARISI
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınasına dikkat çekti. DHA'ya yaptığı açıklamada Özçelik, "İzmir, Kuşadası ve Güllük Körfezi'nde taşkın riski geniş alanları kapsıyor. Ancak İzmir iç körfezde bulunduğu için tsunami riski düşük. Bodrum'un güneyi ve Datça'nın uç kesimleri daha riskli" dedi.
EGE KIYILARINDA RİSKLİ BÖLGELER HARİTALANDI
Özçelik, Santorini çevresindeki sismik hareketlilik nedeniyle Türkiye ve Yunanistan kıyılarında tsunami riskine işaret etti. "6 Şubat depremi sonrası İskenderun kıyılarında haftalarca taşkınlar yaşandı. Ege ve Akdeniz kıyılarında benzer riskler mevcut. ALOS uydusu verileriyle 5, 10 ve 20 metrelik taşkın risk zonlarını belirledik" diye konuştu.
TEDBİRLERİN ÖNEMİ VURGULANDI
"2011'de Japonya'da Tohoku depremi sonrası Tokyo Üniversitesi'nde tsunami araştırmaları yaptık" diyen Özçelik, afet yönetiminde önceden alınacak tedbirlerin önemini vurguladı. "Foça'dan İzmir ve Urla'ya, Kuşadası'ndan Bodrum ve Fethiye'ye kadar birçok bölge risk altında" ifadelerini kullandı. Özçelik, "Marmaris Körfezi ve Datça'nın uç noktaları, tsunamik dalgalara en açık yerlerdir" şeklinde konuştu. Girit, Rodos ve Mora Yarımadası’nın da tsunamik etkilerden en çok etkilenecek bölgeler arasında olduğunu belirtti.