Gündem

Yılmaz Tunç Özgür Özel'e yumruk atanın serbest kalma sürecini açıkladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özgür Özel’e saldıran kişinin 2004’te iki çocuğunu katleden ve 2020’de eski yasaya göre tahliye edildiğini açıkladı.

Abone Ol

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın saldırı sonrasında derhal adli soruşturma başlattığını söyledi. Açıklamasında “Saldırıyı gerçekleştiren şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır. Soruşturma titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir” ifadelerine yer verdi.

SALDIRGANIN GEÇMİŞİNE İLİŞKİN DİKKAT ÇEKEN BİLGİLER VERİLDİ

Bakan, saldırıyı gerçekleştiren şahsın geçmişine dair bilgi verdi. “Söz konusu şahsın, 2004 yılında iki çocuğunu kasten öldürme ve iki çocuğunu da kasten yaralama suçlarından İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce iki kez müebbet hapis ve süreli hapis cezalarına çarptırıldığı anlaşılmıştır” dedi.

16 YIL SONRA ŞARTLI TAHLİYE EDİLDİĞİNİ BELİRTTİ

Tunç, failin cezaevinden nasıl çıktığını da açıkladı. “Suçun işlendiği tarihte yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 647 sayılı Ceza İnfaz Kanunu hükümleri çerçevesinde, ilgili şahıs ceza infaz kurumunda 16 yıl kaldıktan sonra, 2020 yılında şartlı tahliye edilmiştir” dedi.

AKP DÖNEMİNDE YAPILAN YASAL DEĞİŞİKLİKLERİ HATIRLATTI

Adalet Bakanı, saldırganın eski mevzuata göre tahliye edildiğini söyledi. Açıklamasında “2005 yılında AK Parti iktidarları döneminde yapılan köklü reformlarla Türk Ceza Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu tamamen değiştirilmiş; hem suçlara öngörülen cezalar artırılmış, hem de infaz süreleri uzatılmıştır. Ancak saldırgan, bu değişikliklerden önce suç işlediği için eski mevzuata göre cezaevinden tahliye edilmiştir” ifadelerini kullandı.

BUGÜNKÜ YASAYA GÖRE 36 YIL HAPİS YATACAĞINI ÖNE SÜRDÜ

Tunç, yeni yasal düzenlemelere göre aynı suçun bugün işlenmesi halinde daha ağır yaptırımlar uygulanacağını savundu. “Bugünkü mevzuat uyarınca aynı suçu işlemiş olsaydı, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezası alması durumunda Ceza İnfaz Kanunu 107/3-a maddesi gereğince en az 36 yıl yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda kalacağı açıktır” dedi.

KAMUOYUNDAKİ TEPKİLERİ ‘BİLGİ EKSİKLİĞİ’ OLARAK NİTELEDİ

Tunç, kamuoyunda “müebbet aldı, serbest bırakıldı” yönünde yapılan yorumlara da yanıt verdi. Bu değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Açıklamasında “Kamuoyunda bazı çevrelerce oluşturulmak istenen ‘müebbet aldı, serbest bırakıldı’ yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamakta; hukuki ve infaz sürecine ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.