Ankara’daki CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanvekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yerel yönetimlerin yaşadığı mali zorlukları değerlendirdi. Karalar, ekonomik kriz nedeniyle belediyelerin gelir-gider dengesinin bozulduğunu ve bu durumun hizmet üretimini ciddi biçimde sekteye uğrattığını ifade etti.
KAYNAKTAN KESİLEN PAYLAR HİZMETİ ENGELLİYOR
CHP’li Karalar, belediyelere İller Bankası üzerinden aktarılan kaynaklardan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları gerekçe gösterilerek yapılan doğrudan kesintilerin belediye bütçelerinde büyük kayıplara yol açtığını belirtti. Şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomik şartlar herkesi etkilediği gibi belediyeleri de etkiliyor. Borçların çok yüksek faizle tahsil edilmesi sadece CHP’li belediyeleri değil, bütün belediyeleri sıkıntıya sokuyor. Biz de anlatıyoruz. Sonuçta bu paralar, milletin hizmetinden kesiliyor. Emtia farkları olağanüstü arttı, gelirler aynı oranda artmadı.”
Karalar, kredi onaylarının keyfi biçimde engellendiğine de dikkat çekerek, “Projeler onaylansa dahi kredilerin onaylanmadığı bir gerçek” sözleriyle durumu yorumladı.
CUMHUR İTTİFAKI BELEDİYELERİ DE RAHATSIZ
Belediyelerin finansal darboğazının sadece CHP’li başkanların yönettiği şehirlerle sınırlı olmadığını vurgulayan Karalar, Cumhur İttifakı bileşenlerinin yönettiği belediyelerden de aynı yönde tepkiler geldiğini ifade etti. “Cumhur İttifakı belediyeleri de şikâyetçi” diyen Karalar, yaşanan bu ortak sorunun çözümü için yeni bir yasal düzenleme gerektiğini belirtti.
“DEVLET BİRİKMİŞ BORCU BÖYLE TAHSİL ETMEZDİ”
Belediyelerin maliyet kalemlerinin fahiş biçimde arttığını ifade eden Karalar, artan enflasyon karşısında gelir artışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Yeniden değerleme oranlarının yetersizliğine dikkat çeken Karalar, şu değerlendirmede bulundu:
“Bundan beş yıl önceki hizmet kabiliyetinde değiller. Çünkü gelir artıyor ama gider daha çok artıyor. Yeniden değerleme oranı yüzde 43, dolayısıyla gelir yüzde 43 artıyor ama yüzde 100’e varan gider kalemleri var. Gider gelirden daha fazla arttığı için belediyelerin iş yapma kabiliyeti düşüyor.”
Karalar, devletin geçmiş yıllarda SGK ve vergi borçlarına yönelik yapılandırma uyguladığını hatırlatarak, bugünkü uygulamaları adaletsiz bulduğunu şöyle dile getirdi:
“Devlet hiçbir zaman böyle yapmadı. Birikmiş borçları yaydı, geçmiş faizleri sildi ya da yarı yarıya düşürdü. Düşük faizle ödemeyi kolaylaştırdı. Bunu yapsın, ondan sonra belediyeler SGK’ya vergi yatırmazsa kessin.”
BORÇ CHP ZAMANINDA OLUŞMADI
CHP’li belediyelerin borçlarının arttığına dair iktidar çevrelerinde dillendirilen söylemlere de yanıt veren Karalar, bu iddiayı reddederek şu sözleri kullandı:
“Hep diyorlar ya ‘Bu borçlar CHP’li belediyelerin borçları. CHP zamanında çok arttı.’ Bu da doğru değil. Ben bunu Bakan’a da söyledim, biz yaklaşık 400 milyon dolar geçmiş borç ödedik. Bir de beş sene önceki enflasyonla ya da işçi alacağıyla şimdikinin arasında tam 20 kat fark var.”
YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜ, ERDOĞAN’A DA RANDEVU İSTEYECEK
Karalar, belediyelerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla AKP’li bakanlıklarla ve kurumlarla temaslarda bulunduğunu aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğünü belirten Karalar, belediye gelirlerinin artırılmasını önerdiğini söyledi. Ayrıca TOKİ ve İller Bankası yetkilileriyle dün yeniden bir araya geldiğini bildirdi.
TBB Başkanvekili Karalar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan da randevu talebinde bulunduğunu ifade etti. Yılmaz’la belediyelerin gelir durumu ve kesintilerin etkilerini konuşacağını belirten Karalar, görüşmelerden sonuç alınamazsa AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep edeceğini duyurdu. Bu yöndeki planını şöyle paylaştı:
“Sayın Cumhurbaşkanı daha önce belediye başkanlığı yaptığı için yaşadığımız sorunları daha iyi anlar diye düşünüyoruz. Ona da kesintilerin yarattığı olumsuzlukları anlatırız. Çözümü var çünkü.”
DEPREM BÖLGESİNE AYRICALIKLI DESTEK TALEBİ
Belediyelere dönük destek taleplerini yalnızca genel mali sorunlarla sınırlamayan Karalar, 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 il için özel bir destek çağrısında bulundu. Karalar, deprem bölgesindeki belediyelerin gelirlerinin sert şekilde düştüğünü belirtti. Bu durumu Maliye Bakanı Şimşek ile de paylaştığını ifade eden Karalar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Deprem bölgesi için ayrı bir destek vermeleri gerekiyor. Onu talep edeceğim. Deprem gören 11 ile gelir ilavesi yapmak lazım. Bakan Şimşek ile görüştüğümüzde deprem bölgesinde konut konusunda hükümetin zaten faaliyette olduğunu söyledi. Ama yol yapmak, altyapı yapmak belediyelere kalıyor, ev yapmak yetmez.”
Devam eden temaslarında bu konuya özel bir vurgu yapacağını belirten Karalar, merkezi yönetimden daha adil ve bütüncül bir mali destek mekanizması oluşturulması gerektiğini yineledi.