NEFES Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, bugünkü köşesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un 23 Nisan mesajı ile DEM Parti’nin Adalet Bakanlığı ziyareti arasında dikkat çeken paralellikleri kaleme aldı. Erkin, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın tahliyesine giden sürecin altyapısının hazırlandığını ileri sürdü.

UÇUM: “TERÖRSÜZ TÜRKİYE BİR BAŞLANGIÇTIR”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un 23 Nisan’da yayımladığı sosyal medya mesajında “Birinci Meclis ve terörsüz Türkiye’ye geçiş” başlığı altında kullandığı ifadeler dikkat çekti. Uçum, “Terörsüz Türkiye’nin bir sonuç değil başlangıç olduğu, bu aşamanın tamamlanmasıyla yeni bir dönemin başlayacağı” değerlendirmesinde bulundu. Bu yeni dönemde “kapsamlı reformlar” yapılacağı, “hukukun ve ulusal yurtsever demokratik anlayışın” hayata geçirileceği vurgulandı.

Erkin’e göre Uçum’un mesajı, “terörsüz Türkiye” hedefiyle eş zamanlı yürütülen bir siyasal proje kapsamında değerlendirilmeli. Uçum’un metninde kullanılan “terörsüz Türkiye hedefinin tamamlanması” vurgusu, PKK’nin olası fesih kararına işaret eden bir ön hazırlık niteliği taşıyor.

DEM PARTİ HEYETİ ADALET BAKANLIĞI’NDA

Uçum’un mesajından bir gün sonra DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Görüşmede DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan yer aldı. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

Koçyiğit görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Tecrit koşullarında Sayın Öcalan’ın sürece katkı sunamayacağını, bu nedenle koşullarının amasız düzeltilmesi gerektiğini” dile getirdiklerini aktardı. Ayrıca hasta mahpusların salıverilmesi, örgütlü suçlarda eşitlikçi infaz uygulaması ve AYM’nin iptal ettiği “örgüt adına suç işleme” maddesi konusunda yeniden düzenleme talep ettiklerini belirtti.

KULİSLERDE 'PKK FESİH KONGRESİ' İDDİASI

Erkin’in yazısında, Ankara kulislerinde dillendirilen bazı kritik iddialar da aktarıldı. Bu iddialara göre:

İktidar, PKK'nin resmi fesih kararını açıklaması sonrası kapsamlı demokratikleşme adımları atmaya hazırlanıyor.

Bu süreçle birlikte infaz düzenlemelerinde geniş çaplı değişiklikler gündeme gelecek. Kavala, Demirtaş ve Atalay gibi isimlerin tahliyeleri de bu kapsamda mümkün hale gelecek.

DEM Parti'nin kamuoyu önünde süreci fazla dillendirmemesi, sahada görünürlüğünü azaltması istendi. Aksi takdirde sürecin provokasyona açık hale geleceği değerlendiriliyor.

PKK’nin fesih kongresini bu hafta sonu yapacağı, yer olarak da Süleymaniye’de meskun bir bölgenin seçileceği öne sürülüyor.

Gazeteci Yıldıray Oğur’un “PKK’nın fesih kongresi 27 Nisan Pazar günü yapılacak” iddiasına da dikkat çekildi.

ÖCALAN’IN İSTEKLERİ ORTAYA KONDU

NEFES Gazetesi yazarı Nevşin Mengü de bugünkü köşesinde Öcalan’la ilgili yeni talepleri gündeme getirdi. Mengü, DEM Parti heyetinin Bakan Tunç ile yaptığı görüşmede Öcalan’ın görüşmek istediği aydın, gazeteci ve yazarlar için görüşme talebinde bulunulduğunu yazdı.

Mengü’ye göre, Öcalan İmralı’da kalmaya devam edecek ancak burada kendisine “ev/ofis” benzeri koşullar oluşturulmasını istiyor. Sık sık gazetecilerle görüşmek, demeçler vermek, köşe yazıları ve kitaplar kaleme almak istiyor.

Sezgin Tanrıkulu ikinci Narin davasında yapılması gerekenleri saydı Sezgin Tanrıkulu ikinci Narin davasında yapılması gerekenleri saydı

Bu talepler, Abdullah Öcalan’ın yeniden siyasal sürecin merkezine yerleştirilmeye çalışıldığını gösteriyor. Devlet kanadı ise, bu süreci ‘terörsüz Türkiye’ hedefi doğrultusunda yürüteceği mesajını çeşitli açıklamalarla vermeye devam ediyor.

YENİ ANAYASA VE UMUT HAKKI HAZIRLIĞI

Kulislerde konuşulan bir diğer başlık ise, yürütülen sürecin tamamlanmasının ardından “umut hakkı”, infaz reformu ve yeni anayasa gibi kritik başlıklarda adım atılacağı yönünde.

İmralı’da “3 artı 1 ev” haberlerinin yalanlanmaması da bu yöndeki hazırlıkların parçası olarak değerlendiriliyor. Tüm bu gelişmeler, önümüzdeki günlerde Türkiye siyasetinin merkezinde derin tartışmaların yaşanabileceğine işaret ediyor.

Kaynak: NEFES