Türkiye’nin iki büyük bira üreticisi Anadolu Efes ve Türk Tuborg, rakı sektöründe etkili olabilmek için yeni satın alımlara yöneldi. Her iki şirketin de rakı üreticileriyle yürüttüğü görüşmelerin son aşamaya geldiği bildirildi. Anadolu Efes, Mercan Rakı’nın çoğunluk hisselerini almayı hedeflerken, Türk Tuborg, Topkapı İçecek’in tamamı için masada.

EFES, MERCAN RAKI İÇİN TARİŞ İLE MASADA

Anadolu Efes, İzmir merkezli Tariş Üzüm Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Sanayi’nin bünyesindeki Mercan Rakı’nın çoğunluk hisselerini almak istiyor. Görüşmelere yakın kaynaklara göre, anlaşma tamamlanmak üzere. Satın almanın ardından Tariş azınlık hisselerini elinde tutacak.

Mercan Rakı’nın yıllık üretim kapasitesi 4.998 ton rakı, 2.550 ton üzüm suması ve 3.000 ton etil alkolden oluşuyor. Satın alma sonrası markanın Migros, Coca Cola ve Efes Pilsen gibi dağıtım kanalları üzerinden geniş bir pazarlama ağına entegre edilmesi planlanıyor.

Mercan Raki 2 1024X621.Jpg

Yeni Türk arabasının adı belli oldu: İki ilde fabrika kuruldu
Yeni Türk arabasının adı belli oldu: İki ilde fabrika kuruldu
İçeriği Görüntüle

TUBORG, TOPKAPI İÇECEK’İ 55 MİLYON DOLARA ALMAK İSTİYOR

İsrail merkezli International Beer Breweries’in sahibi olduğu Türk Tuborg, Antalya’daki Topkapı İçecek’i satın almak için görüşme yürütüyor. İngiliz finans haber servisi mergermarket.com’un aktardığı bilgilere göre, bu süreçte danışmanlığı Ünlü & Co üstlendi. Satın alma değerinin 55 milyon dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

Topkapı İçecek, 2005 yılında Antalya’da 35 yerel girişimcinin ortaklığıyla kuruldu. 2008’de üretime başladı. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını İsmail Kahraman yürütüyor. Ticaret sicil kayıtlarına göre, şirketin yıllık üretim kapasitesi beş milyon litre rakı, üç milyon litre votka ve üç milyon litre etil alkol olarak kayıtlara geçti. Antalya merkezli tesis, otel ve restoranlara yönelik üretim yapıyor. Şirketin portföyünde yedi farklı marka bulunuyor.

Tuborg Bira 1024X683

TÜRK TUBORG’UN MALİ GÖSTERGELERİ VE ÜRETİM GÜCÜ

Türk Tuborg, 2024 yılında 32 milyar TL ciro elde etti. Şirketin 19 milyar TL özsermayesi bulunuyor. Borsa İstanbul’daki hisseleriyle 15 Mayıs itibarıyla 58 milyar TL piyasa değerine ulaştı. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 36.000 ton malt ve 700 milyon litre bira seviyesinde.

Tuborg’un portföyünde farklı bira markalarının yanı sıra güçlü bir dağıtım altyapısı da yer alıyor. Bu altyapı, rakı gibi yüksek rekabetin yaşandığı alanlarda yeni markalar için pazar avantajı yaratabilir.

ANADOLU EFES’İN KÜRESEL AĞI VE FİNANSAL GÜCÜ

Anadolu Efes, 1969’da kuruldu. Şirket, Türkiye, Rusya, BDT ülkeleri, Orta Asya ve Orta Doğu’da 19.907 çalışanla faaliyet yürütüyor. 2024’te 231 milyar TL konsolide satış açıklayan Efes’in FAVÖK’ü yüzde 4,6 düşerek 39 milyar TL oldu. AG Anadolu Grubu Holding şirketin yüzde 43,05 hissesine sahip. AB Inbev’in payı yüzde 24 seviyesinde. Hisselerin yüzde 32,95’i Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Şirketin toplam piyasa değeri 98 milyar TL.

Efes, 21 bira fabrikası, 5 malt tesisi ve 1 şerbetçiotu işleme tesisiyle faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki dağıtım ağı, 11 farklı yerli markayla birlikte 11 küresel markayı kapsıyor. Anadolu Efes, Coca Cola İçecek’in (CCI) en büyük hissedarı konumunda bulunuyor.

Efes Bira 1024X576

Barth Report verilerine göre Efes, Avrupa’nın beşinci, dünyanın ise onuncu büyük bira üreticisi. Şirket, Türkiye dışında Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova gibi pazarlarda liderliğini sürdürüyor.

YATIRIMLARIN ZAMANLAMASI SORU İŞARETİ YARATIYOR

Anadolu Efes ve Türk Tuborg’un eş zamanlı olarak rakı pazarına yönelmesi, içki piyasasında yeni bir rekabet evresi yaratıyor. Ancak, bu yatırımların içki ve perakende sektöründe yaşanan düzenleme baskılarının arttığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. İki halka açık şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) henüz bir bildirimde bulunmadı.

Her iki şirket de borsatek.com’un yönelttiği sorulara da yanıt vermedi.

Kaynak: BORSATEK