Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında 6 Mayıs akşamı yaptığı değerlendirmede, altının ons fiyatında büyük bir kırılma yaşanacağını ifade etti. Geçer, "Altın hızla düşmeye devam ediyor gibi görünüyor ama bu düşüş aldatıcı. 3400 doları kırdıktan sonra 3600 dolara doğru emin adımlarla ilerleyecek. Sonra 4000 ve ardından 4500 dolar seviyelerini konuşmaya başlayacağız" diye konuştu.
ALTIN YÜKSELİŞİNİ ANA TRENDİNDE SÜRDÜRECEK
Altın fiyatlarının geçici geri çekilmeler yaşayacağını ifade eden ekonomist, "3500'ün ardından 3200 seviyelerine kısa süreli bir geri çekilme yaşanabilir. Ancak genel yön yukarı. Altın yükselişini ana trendine uygun biçimde sürdürecek" şeklinde konuştu. Doların sınırlı da olsa yukarı hareketinin, gram altını 4200 TL'nin üzerine taşıdığını belirtti. Geçer, "Büyük ihtimalle gram altında 5000 TL'yi konuşmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.
TÜİK’E TEPKİ: “ENFLASYON DÜŞMÜYOR, GÖSTERİYORLAR”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine sert tepki gösteren ekonomist, "TÜİK, fiyatlar yükselmesine rağmen enflasyonu düşürmeye devam ediyor. Fiyatlar artıyor, ama TÜİK enflasyonu düşürüyor. Çünkü amaç, memura, emekliye, asgari ücretliye yüzde otuzun altında zam yapabilmek" sözleriyle değerlendirmede bulundu.
Geçer, “Eğitim harcamaları yüzde 79, konut harcamaları yüzde 74, sağlık harcamaları yüzde 42 artmış. Ama enflasyon düşüyor. Demek ki eğitim alma, barınma, sağlık hizmeti alma. Aç kal, hasta ol, öl!” ifadelerini kullandı.
DÖVİZ VE FAİZ CEPHESİ: “GERÇEK DEĞERİN ALTINDA”
Dolar kurunun 38,60 seviyesinde olduğunu hatırlatan Geçer, “Bu seviyeler gerçek değerinin çok altında. Kurun bu kadar düşük tutulması üreticiyi, ihracatçıyı, turizmcileri, halkı eziyor. Ama Şimşek enflasyonu düşürdüğünü göstermek istiyor” diye konuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kuru baskılamak için 53 milyar dolar sattığını ileri sürdü.
FED KARARI VE TRUMP ETKİSİ
Geçer, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta faiz indirimi yapmayacağını söyledi. “Haziran için de beklentiler zayıfladı. Belirsizlik çok yüksek. Bu altını yukarı, dolar endeksini aşağı çekiyor” değerlendirmesini yaptı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri geri alma sinyali verdiğini belirterek, “O zaman neden arttırdın? Çin’den adım bekleme, atmayacak” sözleriyle yorumladı.
AVRUPA VE ASYA CEPHESİNDEN GELEN DALGALAR
Berk Koçak, Avrupa piyasalarında pozitif fiyatlamalar yaşandığını, özellikle Almanya’dan gelen büyüme verilerinin beklentiyi aştığını dile getirdi. ABD tarafında ise zayıf büyüme ve belirsiz istihdam verilerinin piyasaları tedirgin ettiğini ifade etti. Koçak, “Bu belirsizlik altına yarıyor. Altın tekrar momentum kazandı” yorumunu yaptı.
Koçak, Tayvan doları ve Asya piyasalarındaki hareketliliğin altını desteklediğini aktararak, “Hindistan-Pakistan gerilimi de bu tabloya eklendi. Piyasalar diken üstünde” şeklinde konuştu. Ayrıca, “3150 en güçlü destek seviyesi. Oralara gelmeden döndü. Bu da yükselişin güçlü olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
ONS ALTIN İÇİN UZUN VADELİ TAHMİN: 16000 DOLAR
Selçuk Geçer, bazı analizlerde ons altının 16000 dolara kadar yükselebileceği öngörüsüne değinerek, “Şu an için abartı gibi geliyor ama 50000 TL’lik gram altını da konuşacağız. Bugün için uzak, yarın için değil” dedi. Bitcoin ile altının birlikte hareket ettiğini belirtti.
BORSAYA GÜVENMESİN
Borsa İstanbul’un gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Geçer, “Orada at koşturanlar var. Küçük yatırımcı sürekli zarar ediyor. Benim için hiçbir anlamı yok” dedi.
EKONOMİDE ÇÖKÜŞ: SANAYİDE REZİL SEVİYELER
İstanbul Sanayi Odası'nın üretim endeksinin 13 aydır düştüğünü vurgulayan Geçer, “47 puana gelmiş durumda. Bu rezaletin dibidir” dedi. Dış ticaret ve cari açıkların büyüdüğünü, bütçenin kara delik haline geldiğini söyleyerek, ekonomideki tüm göstergelerin kötüleştiğini ifade etti.
YARGI BASKISI VE SERMAYE KAÇIŞI
Geçer, TÜSİAD başkanlarına yönelik yeni soruşturmaların da yatırımcı güvenini zedelediğini belirterek, “Yargı üzerinden baskı arttıkça kur üzerindeki baskı da artacak. Bu da yabancı sermayenin kaçışını hızlandıracak” dedi.
TÜİK’İN DÜŞÜK ENFLASYON VERİLERİNE GÜVEN KALDI MI?
Ekonomik verilerdeki çelişkiler derinleştikçe kamuoyunda şu soru daha da yankılanıyor: Tüm tüketici gruplarında fiyatlar yükselirken, TÜİK enflasyonu hangi sepete göre düşürüyor?
Yatırım Tavsiyesi Değildir: Bu haberde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yatırım kararlarınızı, kişisel araştırmalarınız ve mali durumunuzu göz önünde bulundurarak almanız önerilir.