SONER BAHADIR
Sosyal medya hesabından her hafta “Pazar yazıları” konseptiyle paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, bugün de “Hukuk Notları 2” başlıklı bir yazı yayınladı.
Geçen haftaki yazısında “insan hakları” kavramının bir ideolojiye çevrilerek ulusal devletlerin zaafiyete uğratılmak istendiğini savunan Mehmet Uçum, uluslararası sözleşmelerin anayasa maddelerinin üzerinde olmasını batı egemenlerinin kontrol altına almak istediği ülkelere dayatması olduğunu savundu.
Uçum, söz konusu düzenlemenin Anayasa'daki karşılığı olan 90. maddenin de kaldırılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
YENİ ANAYASA ULUSLARARASI HUKUKA KARŞI
Mehmet Uçum ayrıca, uluslararası bir hukuk ve insan hakları düzeninin olamayacağını savunarak Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'nin kabul edildiği 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği'nden sonra iktidar olarak perspektiflerini iç hukuk düzenini geliştirmek olarak belirlediklerini savundu. Uçum, yeni anayasanın da bu yaklaşımla düzenleneceğini söyledi.
Uluslarası hukuku savunanları da eleştiren Mehmet Uçum, “Türkiye’nin bağımsızlığı için hukuk alanındaki temel görev milli hukukun, emperyalistlerin ve iç uzantılarının hukuk görünümlü saldırılarına karşı korunması ve güçlendirilmesidir. Bu kapsamda hukuk istismar edilerek hamle yapılan yetki devri ve bölücülük gibi yaklaşımlara ve bunların meşrulaştırılması oyunlarına karşı net ve kararlı bir dil kullanmak da iç hukuku güçlendirmenin bir gereğidir” ifadelerini kullandı.
✔️ PAZAR YAZISI
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) February 23, 2025
HUKUK NOTLARI (2)
Batıcı evrensel hukuk oyununun bitmesi gibi evrensel hukuka dayandığı iddia edilen monist (tekçi) hukuk anlayışının sahteliği de deşifre oldu.
Monist hukuk tezi her ülkenin hukuk düzeninin aynı temel kurumlara ve ilkelere dayanması gerektiğini…
ERDOĞAN DÖNEMİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Uçum'un işaret ettiği Anayasa'nın 90. maddesi, “Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma” başlığını taşıyor.
Söz konusu maddenin 5. fıkrasında ise şu hükümler yer alıyor:
“Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle: 7/5/2004-5170/7 md.) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek
uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.”
Mehmet Uçum'un “batı egemenlerinin kontrol altına almak istedikleri ülkelere dayattığını” söylediği bu düzenleme, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu 7 Mayıs 2004 tarihinde Anayasa'ya eklendi.