İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasında MASAK raporu öne çıkarıldı. İktidara yakın çevreler, MASAK raporunu suçlama gerekçesi olarak sundu. Ancak uzmanlar, raporda suç unsuruna rastlanmadığını ifade etti.
Savcılığın MASAK’a 3 Mart 2025’te inceleme konularını bildirdiği ortaya çıktı. MASAK, hazırladığı raporu 17 Mart 2025’te savcılığa gönderdi. Raporun, gözaltılardan önce hazırlandığı anlaşıldı.
MASAK, suçtan elde edilen varlıkların aklanmasını ve bu paraların cihatçı yapılara aktarılıp aktarılmadığını inceledi. Raporda, belediyelerden alınan danışmanlık ücretlerine ilişkin veriler yer aldı.
İMAMOĞLU’NUN BEYLİKDÜZÜ DÖNEMİ MERCEKTE
Savcılığın yazısında Erkan Karaaslan ismi kilit kişi olarak gösterildi. Karaaslan’ın Avcılar, Beylikdüzü ve Sarıyer belediyelerinden 10 milyon 329 bin lira danışmanlık ücreti aldığı iddia edildi.
Ayrıca, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde 1 milyon 754 bin liralık danışmanlık anlaşması yapıldığı bilgisi yer aldı. Savcılık, bu anlaşmaların araştırılmasını talep etti.
MASAK RAPORUNDA ÖDEME KAYDI YOK
MASAK raporunda bu iddiaları destekleyen herhangi bir ödeme kaydına ulaşılamadığı belirtildi. Raporda, belediyelerden Karaaslan’a ödeme yapıldığına dair bir veri yer almadı.
Karaaslan, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e konuştu. Açıklamasında hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Karaaslan, tek kuruş almadığını vurguladı.
"BİR KURUŞ BİLE ALMADIM"
Erkan Karaaslan, “Avcılar, Beylikdüzü ve Sarıyer Belediyelerinden bana danışmanlık ücretinin ödenmesinden bahsediliyor. Oysa bana bir kuruş bile ödeme yapılmadı. Bunlar belediyeler ile bana ait şirket arasındaki sözleşme bedelidir. Bu sözleşmeler tutuklanmam nedeniyle feshedildiği için hiçbir ödeme olmadı. Aksine yatırdığımız teminatlar gelir kaydedildi. Ve biz 1 lira almadığımız gibi belediyelere para ödemek zorunda kaldık” dedi.
Karaaslan, İmamoğlu’nun Beylikdüzü dönemine ilişkin sözleşmeyle ilgili de konuştu. “1.754.000 liralık danışmanlık anlaşmasının yapıldığına ilişkin sözleşme karşılığında da 1 lira almış değilim. Sözleşme feshedildiği için teminat karşılığında biz para ödedik” ifadelerini kullandı.
GİZLİ TANIKLAR VE SİYASİ GÖNDERME
İktidarın yönlendirmesiyle açıldığı öne sürülen dosyada gizli tanıkların varlığı dikkat çekiyor. Bu tanıkların çoğunun İBB’den çeşitli gerekçelerle uzaklaştırılan isimler olduğu iddia ediliyor. MASAK raporunda iddiaları kanıtlayan somut veriler yer almadığı halde, İmamoğlu hakkında tutuklama kararı verildi.
İmamoğlu’nun “Partizanlığı silip atacağız bu memleketten” sözü sosyal medyada yeniden gündem oldu. İktidarın yargıyı araçsallaştırdığına dair tepkiler artıyor.