Dünya

ARKA PLAN | Lavrov AB'yi suçladı: Buna tahammül etmeyeceğiz

Avrupa Birliği'nin açıkça Nazizm ideolojisini canlandırmak istediğini düşünen Sergey Lavrov buna taHammül etmeyeceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Sizce Avrupa Birliği, yetkililerin ülke liderlerinin Moskova'ya gelmesini yasakladığı bir dönemde ne hale geldi?” sorusu üzerine Avrupa Birliği'ni(AB) açıkça Nazizim düşüncesini canlandırmakla eleştirdi.

AB'nin 2.Dünya Savaşı sonrası Nazi Almanyası'nın işlediği suçların mahkum edildiği Nürnberg Mahkemeleri tarafından kesin olarak yasaklanmış olan Nazizm ideolojisini canlandırmak istediğini söylerken ironi yapmadığını belirten Sergey Lavrov, bu durumu “akıl almaz bir şey” olarak niteledi.

Üzücü ve rahatsız edici olaylar yaşandığını söyleyen Lavrov, buna tahammül etmeyeceklerini vurguladı.

Sergey Lavrov, Avrupa başkentlerinde köklerinden vazgeçmek istemeyen ve özellikle açıkça Nazi kokan bir bürokrasiye boyun eğmeyenlerin çoğunluğunu bulmayı umuyor.

NURNBERG İLKELERİ

“Nürnberg Mahkemeleri” olarak bilinen Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi yargılamaları, 2. Dünya Savaşı: 1 Eylül 1939 – 2 Eylül 1945 tarihleri arasında geçen 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın savaş suçlarını ele aldı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği(SSCB), Amerika Birleşik Devletleri(ABD), Birleşik Krallık ve Fransa'nın başvurusuyla açılan davada yargılamalar Almanya'nın Nürnberg kentinde 20 Kasım 1945 – 1 Ekim 1946 tarihleri arasında gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Hukuk Komisyonu'nun söz konusu mahkeme tüzüğünde ve davanın yargılanma sürecinde tanınan uluslararası hukuk ilkelerini belirlemek üzere Uluslararası Hukuk Komisyonu'nu görevlendirdi.

Komisyon şu ilkeleri belirledi:

1. İlke

Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, bundan sorumludur ve cezalandırılması olasıdır.

2. İlke

Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eyleme karşı bir ceza öngörülmese de, bu şahsı uluslararası hukuk önünde işlediği suçun sorumluluğundan kurtarmaz.

3. İlke

Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, devlet başkanı ya da sorumlu hükûmet memuru olmaları, işbu şahısları uluslararası hukuk önünde sorumluluktan kurtarmaz.

4. İlke

Bir şahsın üstü ya da hükûmetinin emrine uygun davranması, ahlakî irade bir şahıs için her zaman bir olanak olduğundan, uluslararası hukuk önünde sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

5. İlke

Uluslararası hukuka göre suç işlediği iddia edilen şahıs, gerçeklere ve hukuka uygun olarak adil yargılanma hakkına sahiptir.

6. İlke

Aşağıda sıralanan suçlar uluslararası hukuk önünde cezaî suçlar olarak belirlenmiştir:

(A) Barışa karşı işlenen suçlar

(1) Saldırgan ya da uluslararası antlaşma, sözleşme ve garantileri ihlal eden bir savaşı planlama, hazırlık ya da kışkırtma,

(2) Ortak plana işbirliği yapma ya da (i) maddede belirtilen eylemlerin başarılması karşı komplo;

(B) Savaş suçları

Yasaların ya da savaş adetlerinin ihlalleri, örneğin: köle işçilere ya da herhangi bir amaçla sivil halka ya da işgal altındaki bölge halkına, savaş tutsaklarına, denizdeki insanlara, kötü davranma ya da onları, rehineleri öldürme, sınırdışı etme; kamu ya da özel mülklerin yağmalanması, kent, kasaba ve köylerin ahlaksızca yıkımı ya da askerî gereklilikle açıklamayacak biçimde tahrip edilmesi;

(C) İnsanlığa karşı işlenen suçlar

Cinayet, kitle imha, köleleştirme, sürgün ve sivil halka yapılan diğer insanlık suçları ya da siyasi, etnik ya da dini nedenlerle eziyet ya da savaş suçu ya da insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili idam ya da eziyet ya da eylemler sürdürülmesi.

7. İlke

Savaş suçu ya da insanlığa ya da barışa karşı işlenen suçların eyleme geçirilmesinde suç ortaklığı, uluslararası hukuka göre bir suçtur.

NURNBERG MAHKEMESİ KARARLARI

Bu ilkeler ışığında Mahkeme'nin verdiği kararlar şu şekilde:

-İdam

Nazi Partisi Sekreteri Martin Bormann

Savaş dönemi boyunca Polonya'da generallik ve valilik yapan Hans Frank

Nazi Almanyası dönemi İçişleri Bakanı Wilhelm Frick

Nazi Almanyası Lideri Adolf Hitler'in halefi ve o dönemdeki en yüksek askeri rütbe olan “Reichsmarschall” rütbesinin sahibi Hermann Görüng

Nazi Almanyası dönemi Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı(OKW) Şefi Alfred Jodl

1943-1945 yılları arasında ülkenin polis ve güvenlik birimlerinin bünyesinde yer aldığı güvenlik departmanı RSHA'nın başkanlığını yapan Ernst Kaltenbrunner

1938-1945 yılları arasında OKW Başı olan Wilhelm Keitel

1938-1945 yılları arasında Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop

Irk teorisinin ideoloğu ve 1941-1945 yılları arasında İşgal Edilen Doğu Toprakları Bakanı Alfred Rosenberg

1942-1945 yılları arasında Nazi köle işçisi tam yetkilisi Fritz Sauckel

Alman Nazi Subayı Karl Hermann Frank'ın Polonya'da 1939-1940 yılları arasındaki yardımcısı ve 1940-1945 yılları arasında Hollanda'da İmparatorluk Komiseri olan Arthur Seyess-Inquart

Nazi Partisi'nin resmi yayın organı Der Stürmer'in yayımcısı Julius Streicher 

-Müebbet 

Nazi Almanyası Ekonomi Bakanı Walther Funk

Adolf Hitler'in vekili Rudolf Hess

1928'den 1943 yılında emekli olana kadar Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Erich Raeder

-20 yıl hapis

1942 yılından itibaren Silahlanma Bakanı olan Albert Speer

1940-1943 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Viyana Şefi olan Baldur von Schirac

-15 yıl hapis

1939 – 1943 yılları arasında Bohemya ve Moravia valiliği yapmış olan Konstantin von Neurath'a 

-10 yıl hapis

Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'nin 1943'e kadarki lideri ve Hitler'in ölümünden sonra devlet başkanı olan Karl Dönitz

-Beraat

Propaganda Bakanlığı Haber Bölümü Başkanı Hans Fritzsche,

1939-1944 yılları arasınnda Türkiye Büyükelçisi olan Franz von Papen

2. Dünya Savaşı öncesi Ekonomi Bakanı Dr. Hjalmar Schacht