Analiz

ANALİZ I Selçuk Geçer dolar tahminini güncelledi!

Selçuk Geçer, fon piyasalarını yorumladı, dolar ve altın tahminlerini güncelledi, AKP’li Şimşek’in ekonomi politikalarını çöküş vurgusuyla eleştirdi.

Abone Ol

ABC POLİTİK ANALİZ - Ekonomist Selçuk Geçer, 2025 yılı Mayıs ayının ilk haftasında yayınlanan “Ekonomi Masası” programında hem küresel piyasalardaki gelişmeleri hem de Türkiye ekonomisinin geldiği son noktayı değerlendirdi. Dolar kurundan altın fonlarına, ABD-Çin geriliminden İstanbul’daki enflasyon rakamlarına kadar birçok başlıkta konuşan Geçer, AKP'li Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştirdi.

DÖVİZ VE ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Geçer, programa döviz kurlarıyla başladı. Doların 38,56 TL, euronun 43,74 TL, sterlinin ise 51,33 TL seviyelerinde işlem gördüğünü belirtti. Dolar endeksinin 99,82'ye yükseldiğini aktaran Geçer, “Dolar endeksi bir miktar yukarıya gitti. Ama bu kalıcı olacak mı? Bana göre hayır” değerlendirmesinde bulundu. Çin ile ABD arasındaki diplomatik gerilimin artacağını savundu. Bu nedenle yatırımcıların dolardan euroya yönelmeye devam edeceğini söyledi.

Altının ons fiyatının 3.200 doların altını test ettiğini ancak sonrasında yeniden yükselişe geçtiğini ifade etti. Gram altının 4.041 TL seviyesinde işlem gördüğünü belirten Geçer, “En ufak bir işarette altın fiyatlarının 3.500-3.600 dolara, ardından da 4.000-4.500 dolara gittiğini görürüz” şeklinde konuştu.

FONLARDAKİ YÜKSELİŞİ YORUMLADI

Programda Foneria uygulaması üzerinden takip edilen yatırım fonlarına da yer verildi. Kıymetli maden fonlarının dikkat çekici performanslar sergilediğini aktaran Geçer, “Fiziki ya da dijital altın alabilirsiniz ama mutlaka fonlar üzerinden de yatırım yapılmalı” dedi.

Ziraat Portföy’ün TCA isimli kıymetli maden fonunun performansını değerlendiren Geçer, bu fonun son bir ayda yüzde 9,73, son üç ayda ise yüzde 29,81 getiri sağladığını söyledi. Yıl sonuna kadar yüzde 100’e varan bir kazanç öngördüğünü ifade etti. FIBA Portföy’ün FIB isimli altın fonunun da yılbaşından bu yana yüzde 35 kazandırdığını, aktif portföyün MJG gümüş fonunun ise yıllık yüzde 45 getiri sağladığını aktardı.

Geçer, Foneria’nın GO1 isimli para piyasası fonunun düşük riskine rağmen son bir yılda yüzde 56 getiri sağladığını belirtti. “Fonlar sadece kazanç sağlamıyor, aynı zamanda piyasa bilgisi veriyor” dedi.

TRUMP’IN İRAN ÇIKIŞI VE KÜRESEL ETKİLERİ

Geçer, programın ikinci bölümünde dünya gündemini ele aldı. ABD eski Başkanı Donald Trump’ın İran’dan petrol alan ülkelere yaptırım sinyali verdiğini belirterek, “Trump İran'a bulaşmaya başladı. Yavaş yavaş sıra bize geliyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

ABD ekonomisinde birinci çeyrekte yüzde 0,3’lük daralma yaşandığını hatırlatan Geçer, bunun resesyon işareti olduğunu söyledi. “Trump’ın politikaları bu resesyonun kapısını araladı. Büyüme yavaşlıyor, enflasyon artıyor. Bu stakflasyon işaretidir” dedi.

OECD VE FAO VERİLERİYLE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU KARŞILAŞTIRDI

OECD’nin küresel belirsizliğin 5 yılın zirvesine çıktığını açıkladığını hatırlatan Geçer, bunun temel nedeninin bilim dışı politikalar olduğunu savundu. Amerika’daki tüketici güveninin 5 yılın en düşük seviyesine indiğini vurguladı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Geçer, “Bizde bu tablo zaten yıllardır devam ediyor. Üstünü örtme politikası, ekonomi ilüzyonu” ifadelerini kullandı. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı enflasyon oranının yüzde 47,21 olduğunu hatırlattı. “Yüzde 47,21 yersen. Zaten büyük bir kesim pahalılıktan hiçbir şey yiyemiyor” dedi.

GIDA ENFLASYONUNDA UÇURUM

FAO verilerine göre Nisan ayında küresel gıda fiyatlarının yüzde 7,6 arttığını belirten Geçer, Türkiye’deki gıda enflasyonunun ise yüzde 51,8 olduğunu söyledi. “Küresel enflasyonun 7 katı. Buna rağmen hala enflasyon düşüyor diyenler var” diyerek hükümetin söylemlerini eleştirdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI PATLADI

AKP'nin döviz politikalarını da eleştiren Geçer, “Bu doları böyle baskıladıkları sürece Türkiye ekonomisini daha da büyük sıkıntıya sokacaklar” dedi. Nisan ayında dış ticaret açığının 12,9 milyar dolar olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde 34 milyar 526 milyon dolarlık açık verildiğini, yıllık dış ticaret açığının ise 86,6 milyar dolara ulaştığını söyledi. “Sayın Mehmet Şimşek, hangi politikanız işe yaradı?” sorusunu yöneltti.

İŞSİZLİK, AÇLIK SINIRI VE YOKSULLUK

Geçer, TÜİK’in açıkladığı yüzde 7,9’luk işsizlik oranını da eleştirdi. “Gerçek işsizlik dediğimiz atıl işsizlik yüzde 28,8. Türkiye’de her üç kişiden biri işsiz” dedi. Açlık sınırının 24.035 TL’ye ulaştığını, asgari ücretin ve emekli maaşlarının bunun altında kaldığını belirtti. Yoksulluk sınırının ise 78.292 TL olduğunu aktardı.

ÜRETİM DÜŞTÜ, TARIM VE SANAYİ ÇÖKÜYOR

Türkiye’de üretimin çöküşte olduğunu belirten Geçer, ISO imalat PMI verisinin 47,3’e gerilediğini söyledi. “Sanayici batıyor” dedi. Et üretiminin 2024 yılında yüzde 11,7 azaldığını aktaran Geçer, “Tarım ve hayvancılık çöküyor. Elinizi nereye atsanız orası elinizde kalıyor” ifadelerini kullandı.

ALTIN 4.500 DOLAR, GRAM ALTIN 10.000 TL SEVİYESİNE GİDER Mİ?

Programın sonunda yeniden altın fiyatlarına dönen Geçer, dünyadaki belirsizlik sürdüğü sürece ons altının 4.500 dolara ulaşacağını, Türkiye’de ise kur krizi nedeniyle gram altının 10.000 TL seviyesini aşabileceğini savundu. “Dikkatli olun, sakin olun, herkesin gazına gelmeyin” uyarısıyla konuşmasını tamamladı.