Gündem

HABER ANALİZ I AKP'nin son kongresi bitti: Çöküşün resmi, Erdoğan'ın konuşmasının ipuçları!

AKP’nin 8. Olağan Kongresi’nde Erdoğan 9. kez genel başkan seçildi. Yeni MKYK ve MYK listeleri açıklandı, parti içi dengeler değişti.

AKP, 8. Olağan Büyük Kongresi’ni Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek aday olarak girdiği seçimde 1547 oyun tamamını alarak 9. kez genel başkan oldu. Kongrede, AKP’nin yeni yönetim kadrosu belirlendi, partinin yol haritası açıklandı. Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı" adını verdiği yeni programı duyurdu ancak somut bir değişiklik sunmadı.

MKYK VE MYK’DA YENİ İSİMLER

Partinin yeni A takımı olarak görülen Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’nda (MKYK) 75 kişi yer aldı. Bunlardan 39’u yeni isimlerden oluştu. 36 kişi ise yerini korudu. AKP, özellikle İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden istifa eden bazı isimleri kadrosuna dahil etti. Ünal Karaman, Mehmet Selim Ensarioğlu ve Serap Yazıcı Özbudun’a rozetlerini bizzat Erdoğan taktı.

MKYK’da eski İYİ Parti milletvekilleri Dursun Ataş, Kürşad Zorlu, Seyithan İzsiz, Nebi Hatipoğlu ile Gelecek Partisi’nden gelen Nedim Yamalı da yer aldı. Eski futbolcu Mesut Özil, eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz gibi isimler de listeye girdi.

AKP’nin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) da değişiklik yapıldı. Efkan Ala ve Mustafa Elitaş, genel başkanvekili olarak yerlerini korudu. Parti içinde eleştirilen Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ile Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ MYK’da kendilerine yer bulamadı. Kürşad Zorlu, Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı oldu.

LİSTE DIŞI KALAN İSİMLER

MKYK listesinde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yer almadı. AKP içinde partiye yönelik eleştirileriyle bilinen eski milletvekili Şamil Tayyar da listeye girmedi. İstanbul’da iki seçimi de kaybeden Osman Nuri Kabaktepe kadro dışı kaldı. AKP’de değişim beklentisi yaratan süreç, kadroların büyük ölçüde aynı kalmasıyla sona erdi.

Eski AKP milletvekili Şamil Tayyar, "Bu saatten sonra değişim mevzu kapanmıştır. Riski üstlenen kararı verir, riski üstlenen de Cumhurbaşkanımızdır" diyerek kongreyi değerlendirdi.

ERDOĞAN’DAN TÜSİAD’A TEHDİT, BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

Erdoğan, kongrede yaptığı konuşmada TÜSİAD’ı sert sözlerle hedef aldı. "Kaos baronlarına diyoruz ki bu devlet ve millet sizin rüyalarınızı kabusa dönüştürme iradesine sahiptir" ifadelerini kullandı. Sermaye çevrelerini, iktidara yönelik eleştirileri nedeniyle uyardı.

Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti. "Cumhur İttifakı’nın ülkenin kronik sorunlarının çözümünde ön açıcı, kolaylaştırıcı, destekleyici" olduğunu öne sürdü. Bahçeli, kongreye özel bir çiçek aranjmanı göndererek Erdoğan’a desteğini gösterdi.

BÜYÜK DEĞİŞİM VAADİ YERİNE BASKI POLİTİKALARI

Erdoğan, konuşmasında "Türkiye Yüzyılı" adını verdiği yeni vizyonunu duyurdu. Ancak ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve toplumsal tepkilere karşı somut çözümler sunmadı. AKP’nin, seçimle gelen belediye başkanlarını görevden almak için kayyum uygulamalarını sürdüreceği sinyali verildi.

Erdoğan, muhalefeti "terör örgütleriyle iş birliği yapmakla" suçladı. "Muhalefetin, seçim kazanmak için terör örgütleriyle, anti-demokratik güç merkezleriyle güç birliği yapacak kadar gözünü karartması, ülkemizi toksik demokrasi sorunuyla karşı karşıya getirmiştir" ifadelerini kullandı.

İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, kongreye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "AK Parti olarak çok güçlüyüz imajı vermeye çalışıyorlar. Ancak bu, erimekte olan bir iktidarın son çırpınışlarının ispatıdır. Değil Mesut Özil’i, bugün Ronaldo’yu, Messi’yi getir, daha iktidarda kalamazsın" dedi.

AKP’nin 8. Olağan Kongresi, bir iktidarın çöküş sürecine girdiğini gösterdi. Partinin yeni kadrosu, yenilikten çok iç dengeleri koruma çabasıyla oluşturuldu. Erdoğan, konuşmasında baskıcı politikalarını sürdüreceğini ilan etti. Muhalefete yönelik operasyonlar, yargı yoluyla baskılar ve kayyum politikaları yeni dönemin temel araçları olacak.

Kongrede açıklanan "sivil anayasa" söylemi, iktidarın seçimleri askıya alabileceği bir Türkiye yaratma çabası olarak yorumlandı. Erdoğan ve AKP yönetimi, toplumsal desteğini kaybetmiş olmasına rağmen baskı politikalarını artırarak iktidarını sürdürmeye çalışıyor.

Ancak, AKP’nin ne ekonomik krize ne de toplumsal tepkilere karşı sunduğu somut bir çözüm bulunuyor. Kongre, topluma yeni bir hikâye sunamayan, halkın sorunlarına karşı duyarsız bir iktidarın kendini yenileme çabalarının sonuçsuz kaldığını ortaya koydu.