Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Ramazan ayında et fiyatlarının daha da yükseleceğini belirtti. Türkiye'nin yıllardır sürdüğü ithal et politikasını eleştiren Çiçek, hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi. “Biz 14 yıldır her yıl ortalama 1 milyar dolar ithalata para harcıyoruz. Önceliğimiz kendi hayvan varlığımızı artırmak olmalı” dedi.
İTHAL ET POLİTİKASI SORUNU ÇÖZMÜYOR
Çiçek, dışarıdan et ithalatına devam edildiği sürece fiyatların düşmeyeceğini belirtti. Türkiye’nin kendi kaynaklarını kullanarak hayvancılığı desteklemesi gerektiğini vurguladı. “Şu an devletin besicilere herhangi bir hibe ve desteği yok” diyen Çiçek, ithal et politikasının çözüm olmadığını ifade etti.
“Tarım Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu üzerinden yurt dışından hayvan getiriyor. Belediyelere ucuz et sağlanıyor ama bu kalıcı bir çözüm değil. Millet sıraya giriyor. Nereye kadar ithalat yapacağız? Biz kendi üretimimizi artırmadığımız sürece fiyatlar düşmeyecek” şeklinde konuştu.
DEVLETİN DESTEKLERİ YETERSİZ
Hayvancılığın gelişmesi için devletin desteğinin şart olduğunu söyleyen Çiçek, mevcut teşviklerin yetersiz kaldığını belirtti. “Şu an sadece kırsalda yaşayan üreticilere damızlık düve desteği var. Bunun dışında besicilere ciddi bir destek sunulmuyor. Üreticinin maliyeti yüksek, ithalat devam ettikçe bu dengesizlik büyüyecek” dedi.
“BİZİM İTHALATA SAÇACAK PARAMIZ YOK”
Çiçek, Türkiye’nin ithalata bağımlı hale getirilmesinin büyük bir hata olduğunu belirtti. “Biz Katar değiliz, biz Suudi Arabistan değiliz. Bizim ithalata saçacak paramız yok. 14 yıldır her yıl ortalama 1 milyar dolar ithalata gidiyor ama hala et ucuzlamıyor” ifadelerini kullandı.
Kırsalda insanları hayvancılığa teşvik etmenin zorunlu olduğunu belirten Çiçek, “Hayvan bolluğu olmadan fiyatlar düşmez. Dışarıdan hayvan almaya devam edersek yerli üretici tamamen yok olacak” dedi.
ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
Mehmet Çiçek, üretim maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çekti. “Devlet besicilere sunduğu besilik dana fiyatlarını geçen yıl yüzde 18 artırdı. Geçen yıl 192 lira olan canlı et kilo fiyatı bu yıl 228 liraya yükseldi. Mazot fiyatları sürekli artıyor. Döviz kuru yükseldikçe üretici daha da zorlanıyor” dedi.
Ramazan ayında et fiyatlarının daha da artacağını belirten Çiçek, “Şu an karkas et fiyatı 400 lira. Ramazan’da 420-430 liraya çıkacağını düşünüyoruz. Kıyma ve kuşbaşı 600 lirayı görecek” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRETLİ VE EMEKLİ İÇİN ET YEMEK ARTIK LÜKS”
Türkiye’nin hayvan sayısının artırılması gerektiğini belirten Çiçek, mevcut rakamların yetersiz olduğunu söyledi. “Türkiye’de 15 milyon büyükbaş hayvan var. Bu yıl TÜİK’e göre yüzde 2.4 artışla 16 milyona çıktı. Ancak 100 milyon nüfusa bu yetmez. En az 20 milyon hayvan olmalı ki fiyatlar düşsün” dedi.
Asgari ücretli ve emeklinin et yemesinin artık çok zor hale geldiğini ifade eden Çiçek, “Yöneticiler aklıselim karar vermezse bu sorun daha da büyüyecek” diyerek uyarıda bulundu.