Öyleyse Lozan’da emperyalist ülkelerin engellemesi nedeniyle Kürt problemi çözülememiştir. Bu problem emperyalist ülkeler tarafından arzulanan bir durumdur.
Zıvanasından çıkmış dünyada insanlığın bütününü oluşturan toplumlar, uluslar, etnik gruplar, büyüklü küçüklü tüm halklar birbirine düşürülmüş durumda.
Sadece Türkiye’ye has olmayan bu politik yönelim ve görünüm, uluslararası alanda kapitalizmin “feodalleşmesi” kavramı ile açıklanmaya çalışılıyor.
Sırrı Süreyya’nın eleştirisinin Cumhuriyete yönelik bir sosyalist eleştiri olduğunu görmemek genel bir cumhuriyet ve laiklik reddiyesi çıkarmak mümkün değildir.
Ulusun inşası kapitalist yoldan gerçekleştirilmiştir. Sırrı Süreyya eleştirileriyle bu cumhuriyet anlayışının sınırlarına işaret etmektedir.
Marx, ütopyayı ortadan kaldırmak yerine, onu gerçeklik ile bütünleştirmenin, yani ona geçerlilik kazandırmanın yollarını ve koşullarını araştırır.
Karl Marx ve Friedrich Engels’in, ‘işçilerin vatanı yoktur’ sözünü ‘kazanacakları dünya vardır’ sözüyle beraber düşünmek gerekir.
Bu bağlantı sizi https://abcpolitik.com dışındaki bir siteye yönlendiriyor.